Skromná Krejčíková: Placka? Spíš nebude, myslí si po dalším skalpu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TOKIA: Ani hlasité vrtulníky nad hlavou, ani dusno a ani vítr jako předzvěst lehčího tajfunu, který se údajně na Tokio žene – nic z toho nerozhodilo českou kometu Barboru Krejčíkovu ve druhém kole olympiády, kterým opět prošla suverénně a může reálně začít přemýšlet o medailových ambicích. „Ale k tomu je ještě daleko, jsou tady lepší hráčky,“ řekla Krejčíková v pozápasovém rozhovoru.

Krejčíková je totiž po vítězství 6:2 a 6:4 nad talentovanou levorukou Kanaďankou Fernandezovou už v olympijském osmifinále.

A protože z její části pavouku překvapivě vypadla světová jednička Bartyová, má na svých prvních hrách zase o něco volnější cestu k medailovým bojům.

„Ale zatím si myslím, že to spíš placka nebude, jsou tu lepší hráčky,“ říká skromná vítězka Roland Garros, která z posledních 23 zápasů vyhrála neuvěřitelných 22.

„Já si to tady chci hlavně užívat, pořád se zlepšovat, nemůžu chtít hned všechno,“ usmívá se před osmifinálovým duelem proti Švýcarce Benčičové. 

Kanaďanku Fernandezovou jste drtila až do stavu 6:2 a 5:1, pak se to pro vás trochu zkomplikovalo...
Začala jsem dobře a od prvního brejku jsem se dostala na koně. První set a do stavu 5:1 ve druhém jsem hrála opravdu solidně. Leylu znám, je to mladá tenistka, velice talentovaná. Čekala jsem, že se to někde zkomplikuje a bude to náročné. Leyla hrála o každý balon a mně se to ke konci druhého setu nesešlo. Ona začala hrát lépe než já a já byla možná moc pasivní a nepomohla jsem si ani servisem. Najednou to bylo 5:4, ale pak mě zase servis podržel a jsem ráda, že jsem zápas dohrála ve dvou setech.

Vaše poslední měsíce jsou neuvěřitelné – spousta vyhraných zápasů, titul z Roland Garros, 11. místo na světě a teď už osmifinále olympiády, jak to všechno zpracováváte?
Mám z toho obrovskou radost. I když se necítím nebo nehraju dobře, tak se s tím dokážu na kurtu mentálně srovnat a za každé situace bojuju. Nikdy jsem nečekala, že budu mít takové úspěšné šňůry. Tady je to ještě umocněno tím, že jsem na své první olympiádě, a hned ve třetím kole. Těším se, že si zahraju ještě jeden zápas nebo třeba ještě dva. (úsměv)

Nejsou to moc skromné úvahy? Po vašich posledních výsledcích vás mnozí pasují do role medailové kandidátky. 
Bylo by to moc hezké, ale je to ještě hodně daleká cesta. Musím jít kolo od kola, každý den předvést nejlepší výkon. Kdyby to dopadlo, bylo by to super. Ale zatím si myslím, že to spíš placka nebude, jsou tu lepší hráčky. Já si to chci hlavně užívat, pořád se zlepšovat, nemůžu chtít hned všechno. (úsměv)

Jak se vyrovnáváte s podmínkami? Hráči si tady stěžují na teplo a dusno, při vašem zápase už se navíc začal zvedat vítr a na Tokio prý v dalších dnech udeří lehčí tajfun...
Dneska bylo příjemně. Nebylo takové teplo, foukalo, ale ne moc. Mně to nevadilo, moc jsem to nevnímala, ve větru jsem v důležitých momentech dobře podávala, takže to asi spíš hrálo víc pro mě. Víc mi tady nesedí podmínky ráno a dopoledne, kdy jsme trénovali, to bývá velké vedro. 

A co říkáte na olympijský tenisový areál se spoustou nových stadionů a modrými betonovými kurty?
Přijde mi to hodně rozlehlé a hezké. Snaží se, aby tady byla zeleň a příjemné prostředí pro hráče. Jsem tady spokojená, i kurty mi sedí. Je to celkem v centru Tokia, což je hrozná výhoda, protože vesnice je blízko, nejsou tady žádné kolony a nemusíme jezdit daleko. Za mě velké plus.