Olympionik Macháč vyzve po úspěšné premiéře favorita. A mix? Může se stát cokoli, říká

- Redakce

Titánskou bitvu s vítězným koncem svedl Tomáš Macháč v úvodním kole olympijského turnaje v Tokiu se zkušeným Portugalcem Joaem Sousou. Český mladík, který se do nominace dostal na poslední chvíli, si vysloužil své premiérové vítězství pod pěti kruhy především pestrou a odvážnou hrou a také psychickou odolností, díky níž odrážel arogantní výpady portugalského reprezentanta. „Tenhle turnaj beru strašně moc, jsem rád, že to takhle dopadlo, trošku se štěstím. Jsem rád, že jsem tady,“ radoval se po výhře 6:7(5), 6:4 a 6:4 dvacetiletý Macháč.

Sedm utkání, sedm vítězství! Taková je bilance českých tenisových reprezentantů v prvním kole tokijské olympiády. Tomáš Macháč navázal vydřenou výhrou nad Joaem Sousou na postup Barbory Krejčíkové, Markéty Vondroušové, Karolíny Plíškové, Petry Kvitové a deblových dvojic Krejčíková, Siniaková a Plíšková, Vondroušová.

„Jsem strašně moc rád, že jsem předváděl poslední dva sety svůj tenis a že jsem využil šanci. První set jsem pokazil, i když soupeř hraje dobře, ale na téhle úrovni bych tyhle chyby prostě neměl dělat. Nicméně jsem rád, že jsem to zvládl. Výborně jsem servíroval, hrál svůj solidní tenis a stačilo to na dvakrát 6:4. Toho si cením, navíc na tomhle turnaji, který je jednou za čtyři roky,“ uvedl po postupu do druhé rundy Macháč.

Český reprezentant i jeho portugalský protivník byli při zápolení na kurtu číslo 4 velmi brzy propocení, v Tokiu totiž panuje velké dusno. Nakonec se prali o postup celé dvě hodiny a 31 minut. „Jsem rád, že jsem nehrál pod sluníčkem, to by asi bylo mnohem horší. Už jsem hrál juniorské turnaje v Asii, dusno mi vůbec nevadilo,“ poznamenal tenista z Berouna.

Ke zvládání náročných podmínek mladému olympionikovi pomáhá i obrovské nadšení z toho, že na turnaji v Tokiu vůbec startuje. „Je super se olympiády zúčastnit. Když budu zdravý a když budu hrát kvalitní tenis, můžu odehrát čtyřicet grandslamů, což je deset let. Ale olympiádu si můžu zahrát maximálně tak třikrát,“ srovnal 145. tenista žebříčku ATP.

Macháč se pokusí prodloužit své olympijské působení v souboji druhého kola proti argentinskému favoritovi Diegu Schwartzmanovi, který nyní okupuje 13. příčku ve světovém rankingu. „Jsem rád, že si s ním můžu zahrát, navíc na olympiádě. Pokusím se ho porazit. Když budu hrát svůj hodně dobrý tenis, tak ho hodně potrápím,“ okomentoval nadcházející výzvu.

Český olympionik navíc může s trochou štěstí naskočit ještě do smíšené čtyřhry (od středy 28. července), a sice spolu se svou přítelkyní Kateřinou Siniakovou. Nicméně této disciplíny se zúčastní pouze šestnáct párů, vzhledem k nižšímu žebříčkovému postavení Macháče tak český pár možná skončí až pod čarou.

„Když se s Katkou dostaneme, bude to super. V uvozovkách stačí vyhrát dva zápasy a hrajeme dva zápasy o medaili. Budeme si držet palce, aby to se štěstím dopadlo. Je to debl, ještě smíšený, tam se může stát cokoli,“ doplnil Macháč.

Tokio (JPN, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (145.) – Joao Sousa (POR, 137.) 6:7(5), 6:4, 6:4