Lehečka slaví první titul z challengeru! V žebříčku si výrazně vylepší maximum

- Marek Bartošík, Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý Jiří Lehečka (254.) se dočkal ve finském Tampere svého prvního titulu na okruhu ATP Challenger Tour! Český tenista ve finále úspěšně otočil souboj s argentinským kvalifikantem Nicolasem Kickerem (384.), jehož porazil 5:7, 6:4, 6:3. Lehečka získal díky triumfu 80 bodů do žebříčku, a posune se tak na své nové maximum, jímž by mělo být přibližně 213. místo.

Souboj o trofej na antukovém turnaji ve Finsku byl jednoznačně otevřený. Lehečka vstupoval do svého prvního singlového finále na challengeru jako jednoznačně lépe postavený tenista v žebříčku, někdejší člen elitní stovky Kicker ale držel sérii šestnácti výher (deset z nich nasbíral na akcích ITF).

V prvním setu byl český mladík blízko vítězství, neudržel však vedení 4:2 a po ztrátě dalšího servisu v jedenácté hře se mu nepovedlo ani přes tři brejkboly srovnat na 6:6. Od druhé sady ale začal využívat své převahy na returnu a soupeře v klíčových chvílích přetlačil. Druhý set rozhodl v desáté hře, ten třetí pak jediným brejkem ve čtvrtém gemu.

Český reprezentant rozšířil díky úspěchu v Tampere svou sbírku singlových titulů už na čtyři, předchozí tři vavříny zaznamenal na podnicích ITF. Před měsícem oslavil také svůj premiérový deblový titul na ATP Challenger Tour, a sice v italském Miláně po boku krajana Víta Kopřivy.

Lehečka se po svém zatím nejcennějším triumfu posune na nové žebříčkové maximum, kterým bude pravděpodobně 213. místo. V letošním pořadí mu nyní dokonce patří 133. příčka! Další cenný výsledek si může vysloužit už příští týden na antukovém challengeru v Poznani, kde ho v prvním kole čeká Francouz Tristan Lamasine (251.).

Tampere Open (muži, FIN, 44 820 EUR, antuka)
Finále dvouhry
Nicolas Kicker (ARG, 384.) – JIŘÍ LEHEČKA (254.) 7:5, 4:6, 3:6