Touha po medaili zvítězila. Murray poslechl lékaře a zvolil jen jednu disciplínu

- Jan Vojkůvka

Andy Murray touží na olympijských hrách v Tokiu po zisku čtvrté olympijské medaile. I proto se rozhodl k nepříliš populárnímu, ale logickému kroku. Když mu lékaři dali na vědomí, že jeho operacemi a zraněními zhuntované tělo nemusí vydržet zápřah v singlu i deblu, rozhodl se na poslední chvíli odhlásit z hlavní soutěže dvouhry a hodlá uspět ve čtyřhře, v níž má velkou šanci na vysněnou medaili.

Murray měl v neděli nastoupit do šlágru prvního kola s kanadským mladíkem Felixem Augerem-Aliassimem. Jenže nakonec se místo toho z utkání prvního kola odhlásil (a jeho náhradník, Max Purcell, Kanaďana vyřadil ve dvou setech). Důvod je přitom prostý. Murraymu bylo doporučeno, aby nezatěžoval své tělo ve dvou turnajích.

Vzhledem k tomu, že Brit touží po medaili, rozhodl se ze singlu odstoupit. Byť obhajoval vítězství z Londýna 2012 i Ria 2016.

„Jsem skutečně zklamaný, že jsem se musel odhlásit, ale lékaři mi dali na vědomí, že bych neměl hrát v obou soutěžích. Tak jsem učinil těžké rozhodnutí odhlásit se ze dvouhry a zaměřit se na čtyřhru,“ oznámil čtyřiatřicetiletý Brit.

V deblu začal Murray s Joe Salisburym už v sobotu, přičemž Britové zahájili turnaj hladkou výhrou nad nasazenými dvojkami a francouzskými hvězdami Pierrem-Huguesem Herbertem s Nicolasem Mahutem. I proto Andy cítil, že na medaili má větší šanci ve čtyřhře než ve dvouhře, v níž nepředvádí ani zdaleka svůj nejlepší tenis.

Murray se olympijských her účastní už počtvrté. Kromě zlata z dvouher v Londýně a Riu dokázal před devíti lety na domácí půdě získat také stříbro ve smíšené čtyřhře. A svou sbírku touží rozšířit o další „placku“.

Ve druhém kole čtyřhry však číhá další těžký soupeř v podobě Němců Kevina Krawietze a Tima Puetze.