LOH Tokio: Plíšková zvládla dvojboj! Hladce postupuje Kvitová, prosadil se i Macháč

- Redakce

Českým tenistkám se v Tokiu daří a po dvou sobotních postupech se další dvě radují i v neděli. Karolína Plíšková v pohodě postoupila do druhého kola přes Francouzku Cornetovou po výhře 6:1 a 6:3. Petra Kvitová pak odpoledne místního času hladce porazila Italku Paoliniovou 6:4, 6:3. Svou premiéru zvládl ve třísetové bitvě s Joaem Sousou i Tomáš Macháč. Postup vybojovaly i deblové páry Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou a Karolína Plíšková s Markétou Vondroušovou. Senzačně na turnaji ve dvouhře končí světová jednička Ashleigh Bartyová, a to hned v 1. kole.

Plíšková vstoupila do olympijského turnaje suverénně
Karolína Plíšková potvrdila skvělou formu a na olympiádě v Tokiu smetla v prvním kole Francouzku Alizé Cornetovou 6:1 a 6:3. Od začátku bylo jasné, kdo na kurtu bude diktovat tempo hry. Češka sebrala hned v prvním gemu soupeřce podání a první sadu jasně ovládla 6:1.

Plíšková, i když ztratila jeden servis, výborně podávala a dovolila si třeba i takovou lahůdku jako eso na druhý servis.

I ve druhé sadě Češka od začátku vedla, Francouzka se ještě zmohla k odporu a mečbol oddalovala, Plíšková však v pohodě zakončila zápas na svém jistém servisu.

Po výhře 6:1 a 6:3 tak jde za hodinu a tři minuty do druhého kola, kde narazí na Carlu Suárezovou Navarrovou.

Kvitová hladce postupuje do druhého kola
Úspěšný vstup do olympijského turnaje má za sebou i Petra Kvitová, která ve druhém kole doplní Karolínu Plíškovou, Barboru Krejčíkovou a Markétu Vondroušovou. Česká hráčka si poradila s Italkou Jasmine Paoliniovou ve dvou setech 6:4, 6:3.

V utkání, které trvalo 70 minut, se Kvitové povedlo celkem třikrát prorazit soupeřce podání. V prvním setu rozhodla o zisku sady v desáté hře, když na returnu proměnila druhý setbol. Ve druhé sadě pak zvládla těžkou pasáž mezi druhým a čtvrtým gemem, kdy sice jednou o podání přišla, ale zároveň sama slavila dva brejky.

„Bylo to skvělé. Musím říct, že to uteklo jako voda. Mezi Riem a Tokiem se stala spousta věcí a já jsem ráda, že mohu zažít olympiádu,“ řekla Kvitová na tiskové konferenci po utkání. „Možná i naposledy. Je to moje čtvrtá olympiáda, každá byla trochu jiná. Jsem vážně ráda, že tady hraju a mohu reprezentovat. A samozřejmě mě těší, že jsem ve druhém kole.“

V něm bude Petra Kvitová favoritkou v zápase s Belgičankou Alison Van Uytvanckovou.

Macháč uspěl v bitvě se Sousou
Olympijský debut má za sebou Tomáš Macháč (145.), který se v Tokiu raduje z postupu do druhého kola! Povedlo se mu ve dvouapůlhodinové bitvě zdolat zkušeného Portugalce Joaa Sousu (137.) po setech 6:7(5), 6:4, 6:4.

Český tenista v úvodní sadě dokázal dvakrát stáhnout ztrátu brejku, ale v rozhodujícím tiebreaku se v koncovce za stavu 5:5 neprosadil. Ve druhém dějství však dokázal hned v první hře prorazit Sousovi servis a i přes dva brejkboly soupeře v šestém gemu si donesl tuto výhodu až do koncovky. Rozhodující set pak na svou stranu strhnul v páté hře.

„Jsem strašně moc rád, že jsem předváděl poslední dva sety svůj tenis a že jsem využil šanci. První set jsem pokazil, i když soupeř hraje dobře, ale na této úrovni bych tyhle chyby prostě neměl dělat. Nicméně jsem rád, že jsem to zvládl. Výborně jsem servíroval, hrál svůj solidní tenis a stačilo to na dvakrát 6:4. Toho si cením, navíc na tomhle turnaji, který je jednou za čtyři roky,“ uvedl po postupu Macháč, kterého v dalším kole čeká souboj s osmým nasazeným Diegem Schwartzmanem.

Krejčíková se Siniakovou v úvodním kole dominovaly
Nasazené jedničky olympijského turnaje, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, vstoupily do bojů o medaile hladkou výhrou v prvním kole. Tchaj-wanky Ju-Čchiech Sie a Čchiech-Ju Su porazily 6:2, 6:1. V utkání sice čelily šesti brejkbolům, ale všechny odvrátily a samy se na returnu prosadily pětkrát.

Plíšková s Vondroušovou uspěly v prvním kole
Dominantním způsobem se povedlo Karolíně Plíškové a Markétě Vondroušové vstoupit do prvního kola čtyřhry na olympiádě v Tokiu. České tenistky deklasovaly Číňanky Tuan a Čeng ve dvou setech 6:2, 6:1 a mohou se těšit na souboj s Brazilkami Pigossiovou a Stefaniovou.

Bartyová senzačně končí na OH v prvním kole
Světová jednička Ashleigh Bartyová zažila v prvním kole olympijských her šok, když na tvrdém povrchu prohrála ve dvou setech 4:6 a 3:6 se Španělkou Sarou Sorribesovou Tormovou, antukářkou a 48. hráčkou světového žebříčku.

Více si můžete přečíst zde.

Purcell se postaral o velké překvapení
Max Purcell, který naskočil do prvního kola dvouhry v Tokiu jako náhradník za Andyho Murrayho, senzačně vyřadil světovou patnáctku Felixe Augera-Aliassimeho. Kanadského mladíka porazil ve dvou setech 6:4, 7:6(2) a jedná se o největší vítězství jeho dosavadní kariéry.

Vybrané zápasy nedělního programu LOH

1. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) – Alizé Cornetová (FRA, 66.) 6:1, 6:3
PETRA KVITOVÁ (13.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 92.) 6:4, 6:3
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Sara Sorribesová Tormová (ESP, 48.) 4:6, 3:6
Aryna Sabalenková (BLR, 3.) – Magda Linetteová (POL, 45.) 6:2, 6:1
Saj-saj Čeng (CHN, 52.) – Naomi Ósakaová (JPN, 2.) 1:6, 4:6
Carla Suárezová Navarrová (ESP, 206.) – Ons Džabúrová (TUN, 23.) 6:4, 6:1
Laura Siegemundová (GER, 61.) – Elina Svitolinová (UKR, 6.) 3:6, 7:5, 4:6
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 33.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 9.) 5:7, 5:7

1. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (145.) – Joao Sousa (POR, 137.) 6:7(5), 6:4, 6:4
Jošihito Nišioka (JPN, 55.) – Karen Chačanov (RUS, 25.) 6:3, 1:6, 2:6
Max Purcell (AUS, 190.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 15.) 6:4, 7:6(2)
Philipp Kohlschreiber (GER, 112.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) 3:6, 6:3, 3:6
Kei Nišikori (JPN, 69.) – Andrej Rubljov (RUS, 7.) 6:3, 6:4

1. kolo čtyřhry mužů
Karacev, Medveděv (oba RUS) – Klein, Polášek (oba SVK) 5:7, 4:6
Carreňo Busta, Davidovich Fokina (oba ESP) – Cabal, Farah (oba COL) 2:6, 4:6
Daniel, Nišioka (oba JPN) – Čilič, Dodig (oba CRO) 2:6, 4:6

1. kolo čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – J. Sie, T. Sü (obě TPE) 6:2, 6:1
KA. PLÍŠKOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Tuan, S. Čeng (obě CHN) 6:2, 6:1
L. Kičenoková, N. Kičenoková (obě UKR) – Mirzaová, Rainaová (obě IND) 0:6, 7:6(0), 10:8
Bencicová, Golubicová (obě SUI) – Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) 6:4, 6:7(5), 10:5
Bertensová, Schuursová (obě NED) – Garciaová, Mladenovicová (obě FRA) 7:6(4), 5:7, 11:9