Obrat za obratem a tucet mečbolů! Čilič přežil šílený duel na olympiádě v Tokiu

- Marek Bartošík

Dvaatřicetiletý Marin Čilič je tenisovým profesionálem už od roku 2005, ve své bohaté kariéře tedy prožil ledacos. Jeho sobotní souboj s brazilským outsiderem Joaem Menezesem na olympiádě v Tokiu si však zaslouží naprosto zvláštní kategorii. Chorvatský favorit v šíleném klání prvního kola dohnal manko setu a brejku, aby poté málem promrhal vedení 5:0 a 40:0 v rozhodujícím dějství! Čilič nakonec v napínavém utkání proměnil až svůj jedenáctý mečbol, přičemž jednu mečbolovou šanci soupeře musel sám na své strastiplné cestě za postupem odvracet.

Už výsledek 6:7(5), 7:5 a 7:6(7) napovídá, že se Marin Čilič na výhru proti Brazilci Joaovi Menezesovi v úvodním kole tokijské olympiády pořádně nadřel. Pouhé skóre ale ani zdaleka nezachycuje veškeré dílčí momenty naprosto výjimečného zápasu.

Chorvatský tenista, jemuž aktuálně patří 36. místo v žebříčku ATP, prohrával s Menezesem (217.) už 6:7(5) a 3:5, čtyřmi získanými gemy v řadě si ale vynutil rozhodující sadu. Do ní vstoupil naprosto dokonale, když si vypracoval luxusní vedení 5:0 a 40:0 na returnu.

Brazilský outsider však ani za zdánlivě beznadějného stavu nesložil zbraně, v šestém gemu odvrátil i za částečné pomoci svého soupeře hned pět mečbolů a snížil na 1:5. Čilič si následně při vlastním podání vypracoval vedení 40:15, šestý ani sedmý mečbol ale neproměnil (v obou případech zahrál nevynucenou chybu). Čtyřiadvacetiletý Menezes se poté nadechl k obratu, za stavu 4:5 a 30:40 ale ještě musel vymazat jeden mečbol Chorvata (povedlo se mu to hned z vlastního podání).

Tenista ze třetí stovky žebříčku ATP, který nikdy nebyl výše než na 172. místě, se posléze dokonce prokousal k vlastnímu mečbolu, Čilič však reagoval vydařeným agresivním returnem z forhendu, čímž odvrátil katastrofu.

Rozlousknout zapeklitý souboj tak musel až tiebreak závěrečného setu. Tenisté se v něm od začátku přetahovali, nikdo si nevytvořil náskok větší než o jeden fiftýn. Čilič se dostal k mečbolu za stavu 6:5, místo ukončení duelu ale spáchal dvojchybu. Svou další příležitost při skóre 7:6 zazdil chybou z bekhendu. Až na svůj jedenáctý mečbol se vítěz US Open 2014 dočkal vítězného konce, když zahrál vítězný volej!

Nervy drásající tenisová bitva mezi chorvatským Goliášem a brazilským Davidem trvala tři hodiny a 23 minut, z toho závěrečné dějství zabralo hned 82 minut.

Čilič, jehož olympijským maximem je osmifinále z Ria (2016), si vydřenou výhrou vysloužil střetnutí s Pablem Carreňem Bustou. Jestliže chce ale proti světové jedenáctce ve druhém kole uspět a udržet naději na zisk olympijské medaile, bude muset předvést daleko lepší výkon než proti houževnatému Menezesovi.