Zakletá olympiáda. Jedni z nejlepších deblistů světa znovu končí v prvním kole

- Jan Vojkůvka

Hned sobotní program přinesl jednu velkou senzaci. Jeden z nejlepších deblových párů světa a nasazené dvojky olympijského turnaje, Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut, končí už v prvním kole. Olympiáda zůstává pro tyto Francouze zakletá, jelikož v prvním kole vypadli už při své premiéře v brazilském Riu. Tentokrát nestačili na britský pár Andyho Murrayho a Joe Salisburyho, kterým podlehli 3:6, 2:6.

Pokud bychom hledali skutečné prvotřídní hvězdy mužského deblu, volba by musela padnout na Herberta s Mahutem. Nastupují spolu pravidelně od roku 2015, dokázali vybojovat 19 titulů na okruhu ATP, z čehož pět trofejí získali na grandslamových turnajích. Naposledy letos na Roland Garros.

Patřili k favoritům olympijských her, ač se s nimi los moc nemazlil. Proti nim totiž nastoupil samotný Andy Murray, který sice herně už není to, co býval, ale ve čtyřhře se takové věci dokážou velmi rychle smazat. A jak se ukázalo, souhra s rozjetým a ve formě hrajícím Salisburym Murraymu sedla.

Nasazené dvojky v utkání nedostaly příliš šancí a velmi rychle prohrály 3:6, 2:6. Duel trval jen 76 minut a hvězdní Francouzi si nevypracovali ani jeden brejkbol. Jako by pro ně byl olympijský turnaj zkrátka zakletý.

Něco podobného si totiž prožili už před pěti lety v Riu. Tehdy rovněž prohráli v prvním kole a taktéž ve dvou setech s Juanem-Sebastianem Cabalem a Robertem Farahem z Kolumbie. Rozdíl byl ovšem v tom, že jejich soupeři spolu tou dobou hráli už šest let a byli ohromně sehranou dvojicí.

To se o Murraym a Salisburym, kteří spolu odehráli vůbec první zápas, říci nedá. A i tak prokletí Herberta s Mahutem na olympiádě trvá. A vzhledem k tomu, že Mahutovi je už 39 let, byla to možná poslední šance, jak dosáhnout se svým parťákem na medaili.