Patnáctiletá Bejlek v Olomouci čaruje. Po vyřazení bývalé juniorské jedničky ohromně poskočí žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Mladičká patnáctiletá tenistka Sára Bejlek, která je poslední českou singlistkou na domácím turnaji v Olomouci, dosáhla senzačního úspěchu. Ve čtvrtfinále porazila bývalou juniorskou jedničku a členku třetí stovky světa Diane Parryovou, jíž přehrála 6:1, 6:4, a poprvé v kariéře prošla do semifinále mezi profesionálkami. To se výrazně projeví také na jejím žebříčkovém postavení, které si vylepší o více než 300 příček.

„Je to super pocit, že jsem si vůbec mohla zahrát na takovém turnaji. Už za to jsem nesmírně ráda, a ještě postoupit takhle daleko je hrozně super,“ radovala se Bejlek po utkání.

„Nejdůležitější bylo pohlídat si hlavu, což mi říkali rodiče i trenér. To si myslím, že hodně ovlivnilo ten zápas,“ podotkla česká hráčka ke své hlavní taktice ve čtvrtfinálovém utkání. Možná i díky klidu dokázala soupeřku v úvodní sadě deklasovat 6:1.

V druhém dějství se hra o poznání vyrovnala a pro Bejlek i mírně zkomplikovala. Hned zkraje totiž ztratila servis a následně prohrávala 1:3. V klíčových chvílích se ale povedlo české tenistce skóre zvrátit, rychle rebrejknout a otočit na 4:3. V desáté hře na returnu, po dlouhé tahanici přes několik shod, dokázala proměnit mečbol a poprvé postoupit do semifinále mezi dospělými.

Nejen tak, že byla v 15 letech jedinou českou čtvrtfinalistkou dvouhry, ale navíc její pouť turnajem stále nekončí. „Byla to velká motivace na to, abych se dostala dál a udělala velký pokrok v žebříčku,“ zmínila i svůj ohromný skok rankingem, který postupem do semifinále vybojovala.

Aktuálně 1004. hráčka na žebříčku WTA si totiž zajistila posun o neskutečných 334 příček. V aktualizovaném rankingu figuruje na parádním 670. místě a mezi tenistkami, kterým je 15 let a méně, je druhá za Victorií Jimenez Kasintsevovou.

„Jsem ráda za to, že se nějak posunu. Je to teprve můj čtvrtý turnaj a je super se dostat takhle vysoko,“ okomentovala svůj vzestup Bejlek. Ten přitom ani zdaleka skončit nemusí.

Další zápas bude ovšem extrémně náročný. Na Bejlek čeká dvacetiletá Francesca Jonesová, která figuruje na 178. místě světa a v Olomouci plní roli nasazené dvojky.