WTA

Rozlučka po Tokiu. Bývalá světová čtyřka ve 29 letech ukončí kariéru

- Radek Štohl

Olympiáda bude posledním turnajem Kiki Bertensové v kariéře. Bývalá světová čtyřka se tak rozhodla ještě před začátkem turnaje, který zítra od 8.30 zahájí v úvodním kole dvouhry proti Markétě Vondroušové.

Nizozemská tenistka o plánech na ukončení kariéry informovala už před týdnem na oficiálním instagramovém profilu. Tehdy se však ještě netušilo, zda alespoň dohraje zbytek sezony. To se však už nepřihodí. Posledním turnajem Bertensové v kariéře bude akce pod pěti kruhy.

„Pro mé tělo i mysl je příliš obtížné dále pokračovat. Doufala jsem, že po rozhodnutí hrát do konce roku bude na tom tělo o něco lépe, ale travnatá část sezony pro mě opětovně byla velmi náročná," připustila aktuálně 21. hráčka žebříčku dvouhry, která loni podstoupila operaci achilovky.

Bertensová se na kurty vrátila letos na začátku března, z osmi zápasů ve dvouhře však vyhrála pouze jedno utkání a celkově uhrála tři sety. „Po Paříži jsem si řekla: „Okej, toto je můj poslední rok." Nakonec se z toho staly poslední dva měsíce. Řekla bych, že je to nejlepší způsobit jak ukončit kariéru –⁠ s tímto skvělým týmem, s Demi (Schuursovou, deblovou parťačkou). Věřím, že to krásně skončí," přeje si Kiki Bertensová.

Bývalá světová čtyřka si v roce 2016 zahrála semifinále dvouhry French Open, o dva roky později došla do stejné fáze Turnaje mistryň. Ve čtyřhře dvakrát uhrála grandslamové čtvrtfinále, nejvýše se dostala na šestnáctou příčku.