Parádní tažení pokračuje! Kopřiva v Gstaadu skolil Shapovalova a je ve čtvrtfinále

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Kvalifikant Vít Kopřiva (249.) se na antukovém podniku ATP v Gstaadu postaral o prvotřídní překvapení, když v osmifinále porazil nasazenou jedničku Denise Shapovalova (10.) po hodině a 49 minutách 2:6, 6:3 a 6:2. Čtyřiadvacetiletý Kopřiva si tak při své premiéře v hlavní soutěži turnaje ATP rovnou připsal své první vítězství nad hráčem z elitní desítky žebříčku. Spolu s kvalifikací nyní zvládl v Gstaadu už čtyři utkání. „Postupu si cením hrozně moc, zatím si to neuvědomuji, ale pocity jsou nádherné,“ sdělil exkluzivně Tenisovému světu Kopřiva.

Jednoznačným favoritem duelu byl Denis Shapovalov, který ještě před necelými dvěma týdny bojoval v semifinále Wimbledonu proti Novaku Djokovičovi. Dvaadvacetiletý Kanaďan svou pozici v prvním setu i potvrdil, když už na začátku získal náskok brejku. Po přibližně půl hodině hry a dalším úspěchu na returnu sadu bez výraznějších potíží uzavřel při vlastním podání.

Pak se ale karta obrátila, když Kopřiva zkraje druhé sady prolomil podání Shapovalova. Český tenista mohl jít dokonce do vedení 4:0, brejkbol ale nevyužil. Kanaďan si poté sice vzal své podání zpět, Kopřiva však opět udeřil na returnu v šestém gemu. Výhodu brejku si už následně navzdory dvěma brejkbolům ostříleného soupeře vzít nenechal.

Čtyřiadvacetiletý Čech vstoupil lépe i do závěrečného dějství, když ukořistil už ve třetí hře klíčový brejk. Zatímco chytře hrající outsider eliminoval chyby, Shapovalov byl stále nepřesnější a netrpělivější. Kopřiva si bez potíží držel svá podání, načež svůj úspěch korunoval dalším brejkem v sedmém gemu. Utkání dovedl do vítězného konce při vlastním podání.

„Že jsem porazil hráče Top 10, je naprostá paráda. Jde vidět, že se tenis hodně vyrovnává a že jde hrát s každým. Určitě jsem ho dneska překvapil a on nezahrál svůj nejlepší tenis, ale to moji výhru nezkazí. Hlavně jsem si užíval, že můžu být na kurtu s tak kvalitním hráčem, jako je Denis, protože to se nestává každý den,“ hlásil v rozhovoru pro Tenisový svět Kopřiva.

„Myslím, že rozhodla rozehranost z tohohle turnaje. Podmínky jsou specifické, je tady nadmořská výška a míčky dost letí. Přišlo mi, že on nemohl najít rytmus. Já jsem se snažil hrát svou hru, on mi pomohl lehkými chybami. Základem bylo, že jsem chodil přes první servis a dělal dost bodů,“ popsal cestu k vítězství český tenista.

Kopřiva se díky triumfu nad světovou desítkou probojoval hned při své premiéře v hlavní soutěži do čtvrtfinále turnaje ATP, v tzv. „živém žebříčku“ poskočil už na 223. příčku.

Další cenné body do rankingu může český reprezentant přidat v pátečním čtvrtfinále, kde ho vyzve v prvním vzájemném střetnutí dvaadvacetiletý Švéd Mikael Ymer (96.).

Swiss Open, Gstaad (muži, SUI, 481 270 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Denis Shapovalov (CAN, 10.) – VÍT KOPŘIVA (249.) 6:2, 3:6, 2:6