ATP

Tsitsipas žádá: Zaveďme koučink během zápasů, tenis to potřebuje

- Radek Štohl

Bílému sportu by to mohlo přidat novou šťávu. Někdo by si však na tuto potenciální novinku mohl stěžovat. O co že vlastně jde? Aktuálně čtvrtý hráč žebříčku dvouhry Stefanos Tsitsipas navrhuje, aby profesionální tenisté kdykoliv během zápasů mohli využívat své trenéry.

Koučink během zápasů na profesionálním okruhu povolený není. Výjimku tvořily tenistky, které jednou za set mezi gemy mohly svého kouče přivolat k lavičce. Vinou koronavirových opatření však tato možnost nyní není možná.

„Tenis by měl dovolit koučink po každém fiftýnu. Tento sport to potřebuje. Pravděpodobně jsme jediným globáním sportem, který koučink nepoužívá během zápasu. Zpřístupněme to," žádá řecký tenista.

Nápad Tsitsipase pod jeho příspěvkem na twitteru vyvolal velkou diskuzi, ve které finalista letošního French Open svůj nápad obhajoval. „Mluvíme tady o profesionální úrovni ATP a WTA, každý má svého kouče. Osobně jsem snad nikdy nezažil, aby tomu tak nebylo," má jasno přední borec světového tenisu.

O této variantě v minulosti promluvil mimo jiné Roger Federer. „Pokud se to někdy stane, tak věřím, že až po konci mé kariéry. Nemyslím si totiž, že je to zcela nezbytné. Není to úplně fér, ne každý si možná trenéra takto může dovolit. Není to prostě správné," vyjádřil se jednoznačně majitel dvaceti grandslamových trofejí.