Poprvé ve druhé stovce. Vážím si toho, cennější je ale titul, říká po triumfu v Jasech Kolář

- David Schlegel, Filip Lefenda

Zdeněk Kolář vyhrál na antuce v Jasech svůj druhý letošní i kariérní challengerový titul. Po finálové výhře nad nejvýše nasazeným Francouzem Gastonem pronikl čtyřiadvacetiletý Čech poprvé v životě do druhé stovky žebříčku ATP. V Rumunsku se přitom musel popasovat nejen se soupeři, ale i mimořádně obtížnými podmínkami. „Bylo to opravdu těžké. O to více jsem rád, že jsem turnaj zvládl,“ přiznal nově 179. tenista mužského pořadí v rozhovoru pro Tenisový svět.

Vyhrál jste druhý challengerový titul v životě. Je pro vás cennější než ten z portugalského Oeiras?
Obou titulů si cením úplně stejně. Ten první byl pro mě něčím novým. V Jasech už jsem věděl, jak těžké je turnaj vyhrát. Jsem nesmírně šťastný, že se mi to povedlo.

Jak vám ve druhém největším městě Rumunska vyhovovaly podmínky? Podle čeho jste si vybíral, že pojedete právě tam?
Podmínky byly hodně náročné. Panovaly vysoké teploty a vlhkost. Zdálo se mi, že třeba v Austrálii bývá počasí lépe snesitelné, než tomu bylo minulý týden v Jasech. Bylo to opravdu těžké. O to více jsem rád, že jsem turnaj zvládl. Při přihlašování se snažím preferovat vyšší kategorii turnajů.

Do turnaje jste vstoupil zápasem s dalším Čechem Davidem Poljakem. Co jste na los říkal a jak se vám líbila hra vašeho krajana?
S Davidem se známe odmala, jsme stejný ročník. Hráli jsme proti sobě už hodněkrát. Jsme dobří kamarádi. Věděl jsem, že se nemáme čím překvapit. Musím říci, že hrál výborně. Viděl jsem ho hrát zápasy v kvalifikaci, kterou zvládl. Po losu jsem věděl, že to nebude vůbec jednoduché. Byl jsem velice rád, že jsem vyhrál. Nebylo to snadné utkání.

Následovaly výhry nad Tunisanem Dúgázem a Italem Bonadiem. Jak těžké to byly zápasy?
Zápas s Dúgázem byl nevyzpytatelný. Při většině výměn člověk nevěděl, co přijde. Soupeř se snažil hrát hodně rychle. Spoustu míčů trefil opravdu neuvěřitelně, nedalo se s nimi nic dělat. Pak zase přicházely jednodušší chyby. Myslím ale, že jsem měl zápas ve svých rukách.
Bonadio se za poslední půlrok ohromně zlepšil. Má výborný jednoručný bekhend a snaží se hrát poměrně rychle. Koncovky obou setů jsem si ale dobře pohlídal.

V semifinále vás čekal vysoký a výborně servírující Miljan Zekič, kterého jste udolal až ve třech setech. Jak jste viděl toto utkání?
S Miljanem to byl dobrý zápas. Překvapilo mě, jak hrál výborně. Věděl jsem, že jde z kvalifikace a že by mohl být i vzhledem k podmínkám, jaké v Jasech panovaly, trochu unavený. Ukázalo se, že to nebyla pravda. Odehrál jsem s ním svůj nejdelší zápas na turnaji a soupeř byl fyzicky výborně připraven. Důležitá byla koncovka prvního setu, kterou jsem zvládl. Odvrátil jsem na svém servisu dvakrát stav 0:40 a pak jsem mu dokázal vzít podání na 7:5. Druhý set se mi příliš nevydařil, ale v tom třetím už jsem byl lepší. Hrál jsem více aktivně a přinášelo to body.

Ve finále jste se střetl s Hugem Gastonem, který dokáže vrátit takřka každý míč. Francouz loni na grandslamu v Paříži porazil Wawrinku a prohrál až v osmifinále po pětisetové bitvě s Thiemem. Sledoval jste jeho cestu na videu?
Ano, jeho loňskou jízdu na French Open si pamatuji. Díval jsem se na něj v televizi, hrál výborný turnaj. Je velice rychlý, má výborný cit pro balon. Je obtížné na něj vyzrát v dovednostních výměnách.

Do zápasu jste vstoupil špatně, ale dokázal jste otočit první set ze stavu 1:5 na 7:5. Co se tam stalo?
Byl jsem po semifinále, které trvalo téměř tři hodiny, trochu unavený. Věděl jsem, že začátek může být pomalejší. Bohužel byl, ale stále jsem věřil, že se rozehraji a dostanu ke své hře. To se mi povedlo výborně.

Soupeř pak vyrovnal, ale nakonec jste v koncovce třetí sady dokázal zápas urvat ve svůj prospěch. Jak jste viděl rozhodující momenty?
Třetí set jsem začal lépe. Snažil jsem se hodně zrychlovat výměny a útočit z většiny balonů. To se mi dařilo. Za stavu 4:1 jsem měl dva brejkboly, které jsem nevyužil. Soupeř pak začal hrát lépe. Za stavu 4:4 jsem dobře odehrál gem na svém podání. Hra na 6:4 byla hodně dlouhá. Koncovka již byla hodně na morálku. Z mé strany mi těsně uniklo prvních pár mečbolů. Stále jsem však věřil, že ten gem uhraji, a to se mi nakonec povedlo.

Už jste stihl titul oslavit?
Trochu ho teprve oslavím tento týden s rodinou.

Posunul jste se v žebříčku poprvé v kariéře do druhé stovky. Co to pro vás znamená?
Jsem velice rád, že se mi to povedlo prolomit. Vážím si toho, cennější je ale pro mě titul.

Jaký je váš další turnajový program?
Tento týden jsem se odhlásil z turnaje ve finském Tampere. Odpočinek využiji i k absolvování druhé dávky očkování. Pár dní si odpočinu a poté se připravím na další turnaj v Poznani.

Cesta za titulem:

1. kolo: ZDENĚK KOLÁŘ – DAVID POLJAK 6:2, 7:5
Osmifinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Azíz Dúgáz (TUN) 6:2, 6:3
Čtvrtfinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Riccardo Bonadio (ITA) 6:4, 6:4
Semifinále: ZDENĚK KOLÁŘ – Miljan Zekič (SRB) 7:5, 2:6, 6:2
Finále: ZDENĚK KOLÁŘ – Hugo Gaston (FRA) 7:5, 4:6, 6:4