Kolář slaví druhý titul v sezoně! V žebříčku premiérově pronikne do druhé stovky

- Jan Vojkůvka

Český tenista Zdeněk Kolář na turnaji Concord Iasi Open zvládl nedělní finále a podruhé v sezoně vybojoval titul na okruhu ATP Challenger Tour. Po vítězství nad nasazenou jedničkou Hugem Gastonem, jehož zdolal po setech 7:5, 4:6, 6:4, si navíc výrazně polepší v žebříčku. Prolomí dlouhé čekání na průnik do druhé stovky světa a vyhoupne se o 43 příček!

Kolář, jenž v této sezoně triumfoval už na turnaji v portugalském Oeiras, prožívá zatím nejlepší sezonu kariéry. Kromě zmíněného dubnového triumfu prošel také do semifinále v Prostějově a nyní přidal na konto svůj druhý titul z ATP Challenger Tour.

Český hráč sice nešel do finále v roli favorita, ale papírovým předpokladům se postavil s velkou odvahou. Nijak se přitom nenechal rozhodit špatným vstupem do utkání, kdy čelil dokonce skóre 1:5.

Nejen, že soupeři nenabídl ani jeden setbol, ale šňůrou šesti získaných her v řadě strhl vítězství v prvním setu na svou stranu.

Divoký zápas, který Kolář s Gastonem hráli, byl trochu jako na houpačce. To se potvrdilo ve druhé sadě, do níž vstoupil Francouz rychlým brejkem v první hře a následně si tuto výhodu schoval až do koncovky. Rozhodnout tak musel třetí set.

V něm se naopak Kolářovi povedlo rychle získat vedení 3:0. Za stavu 4:1 však český tenista drobně zaváhal a nechal soupeře srovnat na 4:4. To však byla poslední malá kaňka na jinak strhující jízdě Koláře za titulem.

Koncovka totiž patřila opět jemu. Po uhájeném servisu se v dlouhém 10. gemu na returnu prokousal přes čtyři shody k celkem čtyřem mečbolům a ten poslední také proměnil.

Vítěz čtyř turnajů ITF, a nyní i dvou challengerů, se po svém dalším triumfu poprvé v kariéře podívá do druhé stovky světa. Své 222. místo vylepší hned o 43 příček a v pondělním vydání žebříčku bude figurovat na novém osobním maximu, kterým bude 179. místo.

Concord Iasi Open, Jasy (muži, ROU, 88 520 EUR, antuka)
Finále dvouhry
Hugo Gaston (FRA, 165.) – ZDENĚK KOLÁŘ 5:7, 6:4, 4:6