Čas otočit list. Bývalá světová devítka ukončila kariéru

- Jan Vojkůvka

Trochu v tichosti, bez soutěžního zápolení, v pátek oficiálně ukončila kariéru Švýcarka Timea Bacsinszká. Bývalá světová devítka a vítězka čtyř turnajů na okruhu WTA se ke konci rozhodla ve svých 32 letech.

„Drahý profesionální tenise, jako malá holka jsem si ani nedokázala představit, že bych s tebou dosáhla tolika krásných věcí,“ napsala na sociální sítě Bacsinszká. „Byl jsi nejkrásnější školou života a nemohu ti za to dostatečně poděkovat. Po 18 krásných letech, kdy jsem ti byla oddaná, přišel čas otočit list a napsat novou kapitolu.“

Švýcarka ve svém prohlášení neopomněla poděkovat všem, kteří ji podporovali, či se nějakým způsobem podíleli na jejím rozvoji a úspěších, a po dlouhá léta s ní byli na cestách. „Dnes sice odcházím z profesionálního tenisu, ale nikdy nezapomenu na jiskry v mých očích,“ dodala.

Dvaatřicetiletá Bacsinszká svou tenisovou kariéru zakončila svým způsobem již v roce 2019. Po sérii sedmi porážek v řadě, což vyvrcholilo drtivou prohrou 0:6, 0:6 s Kristie Ahnovou v Soulu, musela své působení na tenisových dvorcích kvůli zranění zad přerušit.

Slavná Švýcarka se chtěla sice vrátit na kurty a usilovně na tom pracovala, ale v roce 2020 byl ženský okruh pozastaven kvůli pandemii covidu-19, což Bacsinszké znemožnilo její comeback. Po restartu se už na kurty nevydala a ani letos neodehrála žádný soutěžní zápas.

Během kariéry Bacsinszká vystoupala na deváté místo světa a získala turnajové tituly v Lucemburku 2009, Acapulcu a Monterrey 2015 a v Rabatu 2016. K tomu si připsala další tři finále. Na grandslamových turnajích prošla do semifinále Roland Garros v letech 2015 a 2017. Na konto si připsala rovněž 13 trofejí z okruhu ITF.

Úspěšná byla i ve čtyřhře. Spolu s Martinou Hingisovou vybojovala stříbrné olympijské medaile v Riu 2016. Na okruhu WTA vybojovala s Italkou Tathianou Garbinovou, Němkou Kristinou Barroisovou a Ruskou Věrou Zvonarevovou celkem pět trofejí. Ve světovém žebříčku byla nejvýše na 36. místě světa.