Blýská se na lepší časy? Americký šoumen je poprvé od roku 2018 ve čtvrtfinále turnaje ATP

- Marek Bartošík

Léta bavil fanoušky na nejslavnějších turnajích, v posledních sezónách se ale zdravotně i herně trápil. Američan Jack Sock (231. v žebříčku) se nyní opět prokousává zpět mezi elitu bílého sportu. Na právě konaném travnatém turnaji ATP v Newportu je po výhrách nad Alexem Boltem (146.) a Jošihitem Nišiokou (55.) už ve čtvrtfinále, což se mu na hlavním okruhu povedlo naposledy v listopadu 2018 (Masters v Paříži).

Osmadvacetiletý Jack Sock v posledních týdnech nenápadně pokukuje po lepších časech. Někdejší osmý tenista žebříčku ATP aktuálně figuruje na 231. příčce, díky postupu do čtvrtfinále v Newportu má zaručen posun těsně za hranici druhé světové stovky.

Ještě nedávno se přitom pohyboval kolem 250. místa, pak ale oslavil zkraje června titul na challengeru v americkém městě Little Rock, nyní válí na trávě v Newportu. Jaká to změna oproti období listopad 2019 až únor 2020, kdy hlavně kvůli zraněnému palci na pravé ruce vůbec nefiguroval v singlovém žebříčku!

Vítěz čtyř turnajů ATP ve dvouhře může svou pozici ještě vylepšit ve večerním čtvrtfinále proti zkušenému Jihoafričanovi Kevinu Andersonovi (113.), případný úspěch ho v tzv. „živém žebříčku“ posune o dalších dvacet příček vzhůru. A jestliže by znovuzrozený Sock dokráčel až pro titul, vyskočil by v novém vydání žebříčku dokonce k hranici 140. místa.

Samozřejmě platí, že pro amerického šoumena, disponujícího dělovým forhendem a skvělým citem pro míč, bude v následujících týdnech a měsících klíčové zdraví. Pokud bude moci předvádět bez omezení své nejlepší výkony, jeho žebříčkový vzestup bude s ohledem na prakticky nulové bodové obhajoby rychle pokračovat.