ITIA bude vyšetřovat dva wimbledonské zápasy kvůli podezřelým sázkám

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní agentura pro tenisovou integritu (dále ITIA) uvedla ve svém nejnovějším prohlášení, že byla bookmakery upozorněna na podezřelé a nepravidelné vzorce sázení na dva zápasy nedávno ukončeného Wimbledonu. Byť nebyly zveřejněny konkrétní informace, o jaké zápasy se jedná, rojí se spekulace, že jde o jeden zápas dvouhry a jedno utkání čtyřhry.

„Během Wimbledonu nám byly zaslány dva poplachy ze sázkového průmyslu, které obsahovaly netradiční sázkové vzorce,“ sdělil mluvčí ITIA agentuře Reuters.

Tyto netradiční (či nepravidelné) vzorce sázení zahrnují v drtivé většině případů enormní hodnoty prosázených peněz, které si vymykají standardně přijatým sázkám na dané utkání. Většinou se jedná o sázky na konkrétní gemy, ztracená podání či v menší míře na nečekaný zvrat v celém utkání.

Konkrétní však ITIA v tuto chvíli nechce být, jelikož se podezřelými zápasy bude teprve zabývat. „Nejsme schopni v tuto chvíli poskytnou žádné detaily, dokud se na to nepodíváme pozorněji,“ pokračoval mluvčí ITIA.

„Je důležité si uvědomit, že samotná zaslaná výstraha není sama o sobě důkazem ovlivněného zápasy. Pokud analýza těchto poplachů zjistí možnou korupční aktivitu, provede ITIA úplné a důvěrné vyšetřování,“ podotkl s tím, že informace o konkrétních zápasech by byly poskytnuty až po skončení celého vyšetřování, pokud se přijde na nekalé jednání.

ITIA, která byla dříve známá pod názvem Jednotka pro integritu tenisu (TIU), byla v lednu ustanovena profesionálními okruhy ATP, WTA a ITF včetně všech grandslamů jako plně nezávislý orgán, který má po celém světě chránit integritu tenisu, vyšetřovat korupční jednání a napomáhat potrestání všech viníků.