Konec medailových nadějí. Federer se nezúčastní tokijské olympiády

- Marek Bartošík

Roger Federer (9.) na svých sociálních sítích oznámil, že kvůli problémům s kolenem nebude hrát na olympijských hrách v Tokiu (od 24. července). „Jsem hrozně moc zklamaný, bylo mi vždy ctí reprezentovat Švýcarsko,“ uvedl devětatřicetiletý Federer, jehož olympijská sbírka čítá zlato ze čtyřhry (Peking 2008) a stříbro ze dvouhry (Londýn 2012).

Olympijské hry v Tokiu budou bez fanoušků a také bez Rogera Federera. Dvacetinásobný grandslamový vítěz měl pod pěti kruhy útočit na svou třetí medaili, do boje ve švýcarských barvách ho ale nepustí zdravotní patálie s pravým kolenem.

Federer s ním podstoupil během roku 2020 dvě operace, na okruh se vrátil až letos v březnu. Jeho zatím posledním odehraným turnajem je Wimbledon, kde prohrál ve čtvrtfinále s Polákem Hubertem Hurkaczem 3:6, 6:7(4) a 0:6.

„Už jsem zahájil rehabilitaci a doufám, že se později během léta vrátím na okruh,“ nastínil Federer, který jistě vyhlíží start na grandslamovém US Open, jehož hlavní soutěž začíná v pondělí 30. srpna. Maestro se v New Yorku radoval z titulu v letech 2004–2008, při své poslední účasti v roce 2019 vypadl ve čtvrtfinále s Grigorem Dimitrovem.