Kroj? Nostalgie, svěřila se Krejčíková. A hodnotí uplynulé týdny

- Michal Hladký

Příběh jak z hollywoodského filmu. Dnes je to přesně 333 dní od momentu, kdy Barbora Krejčíková v roli hráčky druhé stovky světového žebříčku srdnatě bojovala na pražské Spartě proti Simoně Halepové. V osmifinále tehdy Rumunce podlehla, kdo by si ale jen pomyslel, že o rok později bude patřit na stejném podniku k největším favoritkám. „Důležité je zůstat při zemi. Změnila jsem se jenom žebříčkově, jinak ne,“ řekla dnes novinářům Krejčíková.

Vítězství ve Štrasburku i na French Open a osmifinále na Wimbledonu. Poslední týdny byly pro Barboru Krejčíkovou naprosto přelomové.

Chvílemi to i vypadá, že tenistka z Ivančic ještě nestihla vstřebat všechny úspěchy, kterých docílila. „Bylo to moc hezké, ale také náročné. Po Paříži jsem si moc neodpočinula, rovnou jsem letěla do Londýna. Žádné bujaré oslavy neproběhly, nebylo kdy,“ řekla před začátkem Livesport Prague Open.

A prostor k nim nebude ani v následujících dnech. Krejčíková vstupuje do pražského turnaje v roli nasazené dvojky, přičemž ji na úvod čeká Bulharka Isabella Šinikovová. „Je to ranařka, z obou stran hraje rychle, i svižně servíruje. Bude to obtížné, ale hlavně si to půjdu užít. Těším se, že budu hrát před diváky. Snad si to užijí i oni,“ vyhlíží bitvu na betonu.

Po Praze bude následovat přesun do Tokia na olympijské hry. Atmosféra zápolení pod pěti kruhy na světovou třináctku dolehla už dnes, kdy nafasovala českou olympijskou kolekci. „Bylo to moc příjemné, všechno jsem si vyzkoušela, všechno mi pasuje,“ rozplývala se Krejčíková.

Grandslamová šampionka zároveň zavzpomínala na dětství. „Kolekce se mi moc líbí, moravské motivy jsou mi blízké. Je to určitá nostalgie, mám totiž rodinu na vesnicích, kde se hody prožívaly, takže já jsem se jich také účastnila. Jednou jsem na sobě měla i kroj. Těším se na slavnostní nástup a doufám, že bude mít pozitivní ohlasy,“ prozradila.

Diváci bohužel úvodní promenádu sportovců na stadionu v Tokiu ani sportovní zápolení neuvidí. „Je to smutné. Každý sportovec chce, aby tam byli lidé, fandili mu a podporovali ho. Ale pokud je to bezpečné a olympiáda se v takovém režimu může uskutečnit, je to správný krok. Všichni sportovci se s tím vyrovnávají a budou rádi, že se nezruší,“ povzdechla si.

O tom, že Barbora Krejčíková bude patřit k největším osobnostem české výpravy, není pochyb. A třeba by se vítězka Roland Garros mohla objevit i v roli vlajkonošky. „Nad tím jsem nepřemýšlela, že by se něco takového mohlo stát. Určitě bych neřekla ne,“ zmínila se jihomoravská sympaťačka.

Česká olympijská kolekce