Fenomenální Djokovič! Vyrovnal grandslamový rekord a živí naději na ultimátní milník

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič je nezastavitelný! Světová jednička dokázala v All England Clubu ovládnout i třetí letošní grandslam a vybojovat celkově svůj dvacátý grandslamový titul, čímž vyrovnal rekord Rogera Federera a Rafaela Nadala. Ve finálové bitvě Djokovič zdolal Itala Mattea Berrettiniho 6:7(4), 6:4, 6:4 a 6:3, a přiživil naději na zisk kalendářního grandslamu a také bájného Golden Slamu.

Djokovič šel do nedělního vrcholu Wimbledonu v roli favorita. Doposud s Berrettinim neprohrál a porazil jej v obou zápasech na Turnaji mistrů 2019 i Roland Garros 2021. A i tentokrát to byl den srbské hvězdy, která si připsala už 18. výhru v řadě.

Finálová bitva začala lépe pro Djokoviče. Tomu se povedlo v prvním setu vybojovat vedení 5:2 a v osmé hře měl na returnu setbol. Využít ho sice nedokázal, ale stále jej hřála výhoda brejku a možnost sadu doservírovat. Jenže Berrettini v klíčový okamžik zabral, povedlo se mu prorazit Srbovo podání a následně si i vynutit tiebreak, který ovládl 7:4.

Italský tenista byl v euforii, ale jen ta na světovou jedničku nestačila. Získal sice první dva fiftýny a měl i gembol v prvním gemu druhé sady, ale jeho start do dalšího dějství byl i tak nakonec katastrofální. Nejen, že přišel o podání, servis totiž ztratil i ve třetí hře a až za stavu 0:4 dokázal získat na své konto první hru.

Djokovič měl druhý set rozehraný skvěle, ale stále nebylo hotovo. Nakolik důležitý byl double brejk, to se ukázalo v osmé hře, kdy Srb přišel o jeden servis. Tentokrát si ale koncovku pohlídal, a onen druhý brejk, který od začátku sady držel, také udržel.

Třetí set byl trochu odlišný. Rozhodl jej totiž pouhý jeden úspěch na returnu, jehož dosáhl Djokovič ve třetí hře. Tentokrát sám zaváhání při vlastním servisu nedopustil, v šesté hře odvrátil dva brejkboly a stav zápasu po výhře 6:4 otočil z 0:1 na sety na 2:1.

Ve čtvrté sadě byla hra dlouho vyrovnaná. Oba hráči si poctivě drželi servis a Berrettiniho mohlo mrzet, že vedení 30:0 při servisu soupeře v šestém gemu nepřetavil v brejkboly.

O to víc jej to muselo mrzet ve chvíli, kdy v sedmé hře nabídl sám Djokovičovi brejkbol. Ital možná neunesl tíhu okamžiku, jelikož při brejkbolu soupeře trefil dvojchybu a rázem se dostal do pozice, kdy pro něho mohlo velmi rychle utkání skončit.

A také skončilo. Djokovič potvrdil v osmé hře brejk a vzápětí si na returnu vypracoval přes shody postupně tři mečboly. Třetí z nich, po nevynucené chybě soupeře, proměnil a získal rekordní 20. grandslamový titul.

„Jako sedmiletý jsem si doma vystavoval repliku trofeje z Wimbledonu. A teď jsem tu vyhrál pošesté,“ usmíval se na kurtu po finálové bitvě.

V tabulce grandslamových šampionů tím vyrovnal Rogera Federera a Rafaela Nadala, kteří se o rekordních 20 grandslamů dělili už dříve. Djokovič se k nim triumfem na Wimbledonu dotáhl a stal se favoritem na osamostatnění v této historické statistice.

„Nikdo z nás nezastaví a půjdeme dál,“ měl jasno Djokovič v boji o rekord. „Roger i Rafa jsou legendy a jsou důvodem, proč se stále zlepšuju. Prohrál jsem s nimi spoustu zápasů, ale povedlo se mi to někdy v letech 2010 a 2011 zlomit. A já se nehodlám zastavit,“ řekl bojovně.

Navíc nadále žijí jeho naděje na zkompletování kalendářního grandslamu. V této sezoně už vyhrál Australian Open i Roland Garros. K dosažení tohoto ultimátního milníku, na nějž doposud dosáhli mezi muži jen Rod Laver (1962 a 1969) a Don Budge (1937).

„Dokážu si představit, že by se to mohlo povést. Zkusím to,“ smál se Srb. „Grandslamy jsou pro mě největší priorita,“ zopakoval svá dřívější prohlášení, že jeho hlavním cílem je dosáhnout tohoto milníku.

Aby toho nebylo málo, ve hře je unikátní Golden Slam, který v tenisové historii získala pouze Steffi Grafová. K jeho zisku musí tenista v jedné sezoně vyhrát všechny grandslamové turnaje a k nim přidat i olympijské zlato.