Z kvalifikace až k titulu. Ruseová slaví v Hamburku životní úspěch a spěchá do Prahy

- Jan Vojkůvka

Rumunská tenistka Elena Gabriela Ruseová ve svých 23 letech slaví největší úspěch dosavadní kariéry. Turnaj WTA v německém Hamburku přitom ovládla ve velkém stylu. Úspěšně prošla kvalifikací, připsala si tři skalpy hráček z elitní šedesátky a ve finále po setech 7:6(6), 6:4 porazila bývalou světovou devítku Andreu Petkovicovou. Na oslavy však nemá příliš času, rychle se musí přesunout do Prahy, kde příští týden odehraje Livesport Prague Open.

„Jsem plná emocí,“ zářila po finálovém utkání Ruseová, která doposud slavila sedm titulů na nižším okruhu ITF. „Musím poděkovat hlavně svému trenérovi. Jsem typ šílené hráčky a pracovat se mnou není jednoduché,“ smála se.

Jenže i tato spolupráce, společně s vlastní zarputilostí, jí dopomohla k životní cestě na německé antuce. Aktuálně 198. hráčka světa totiž patřila k velkým outsiderům celého turnaje. Vždyť naposledy hlavní soutěž na okruhu WTA absolvovala loni v Praze. Od té doby hrála jen kvalifikace či turnaje ITF.

V kvalifikaci byla favoritkou, oba zápasy s přehledem zvládla. Ale už v prvním kole číhala 55. hráčka žebříčku Jill Teichmannová. Výhra ve dvou setech byla předzvěstí překvapení, k němuž se v Hamburku schyluje.

Pak porazila další překvapivou osmifinalistku Zajaovou, následovalo vítězství nad 48. hráčkou žebříčku Danielle Collinsovou, s níž poprvé na turnaji ztratila set, a vzápětí v semifinále zdolala 38. tenistku světa Dajanu Jastremskou po obratu 2:6, 6:1, 6:4.

A byla ve finále, největším finále kariéry. Čekala ji velezkušená Petkovicová, které sice patří až 130. místo na žebříčku, ale bývala světovou devítkou a během kariéry už dokázala šest velkých turnajů vyhrát.

Zkušenostní nepoměr byl významný, Ruseová jej však na kurtu zcela vymazala. Stejně jako oba setboly, kterým v prvním setu čelila, než dokázala v tiebreaku strhnout vítězství na svou stranu. Ten pravý hvězdný okamžik si však ponechala až do druhé sady.

Zkraje setu ztratila dvakrát servis a prohrávala 0:3. Následně ale otočila na 4:3 a měla pět brejkbolů na zisk i páté hry v řadě. Tu sice nepřidala, ale na kurtu byla v tu chvíli jasně lepší. To potvrdila o pár minut později, kdy v desáté hře, znovu na returnu, se už prosadila a proměnila hned první mečbol utkání.

Rumunská tenistka, která se nyní rychle přesune do Prahy, kde ji čeká v prvním kole turnaje WTA domácí Lucie Havlíčková, se díky svému triumfu vyhoupne na 133. místo světa, což je její nové osobní maximum. Na Livesport Prague Open se pokusí ještě více přiblížit elitní světové stovce, což je její hlavní cíl pro tuto sezonu.