Bartyová si splnila dětský sen a vychválila soupeřku. Kája je nedoceněná, upozornila

- Jan Vojkůvka

Šampionkou letošního Wimbledonu se stala australská světová jednička Ashleigh Bartyová, které se triumfem v All England Clubu splnil dětský sen. Sobotní finálová bitva ovšem nebyla jednoduchá, což přiznala i sama Australanka, jež vyzdvihla kvality své soupeřky. „Mám často pocit, že je Kája nedoceněná. Je to sakra těžká soupeřka,“ řekla na adresu Češky Bartyová, která dramatické finále nakonec vyhrála 6:3, 6:7(4), 6:3.

Zprvu se přitom zdálo, že svému vítězství po proměněném mečbolu ani nemůže uvěřit. „Byl to jeden z nejneuvěřitelnějších okamžiků, které jsem kdy na tenisovém kurtu zažila. Chvíli jsem tomu ani nevěřila,“ zářila na tiskové konferenci. „Celou kariéru jsem tvrdě dřela s celým týmem a lidmi, kteří se spolu se mnou snažili dosáhnout všech mých cílů a snů. Dokázat to dnes bylo neuvěřitelné.“

Svým finálovým triumfem navíc navázala na 41 let staré vítězství Evonne Goolagongové, poslední australské vítězky Wimbledonu. O to pikantnější pro ni zisk titulu je. „Dlouhá léta byla ikonou, nejen na tenisovém kurtu. Myslím, že kdybych z poloviny byla takovou osobností jako Evonne, byla bych nesmírně šťastná,“ vyjádřila se na adresu své předchůdkyně.

„Austrálie má celkově bohatou historii ve sportu. Být její malou součástí je něco, o čem jsem vždy snila,“ pokračovala Bartyová. „Chci se pokusit vytvořit nějaký odkaz jako Evonne, pokusit se vytvořit cestu pro mladé holky a kluky, aby věřili ve své sny. Být schopná uspět na Wimbledonu je dosažení mého největšího snu.“

Před pouhým měsícem na Roland Garros přitom musela skrečovat utkání druhého kola s Polkou Magdou Linetteovou. Před Wimbledonem se ale dokázala dát dokupy a předvádět znovu výtečné výkony, které ji dlouhodobě zdobí. „Odehrála jsem turnaj bez bolestí, což je neuvěřitelné,“ přiznala předchozí obavy.

Kája je nedoceněná, myslí si Bartyová
Dvoutýdenní cestu za titulem zakončila v sobotu proti Karolíně Plíškové ve finálovém duelu, který byl jako na houpačce. Zprvu se zdálo, že Bartyová bude dominovat, ostatně získala první tři gemy bez ztráty fiftýnu, a dokonce se ujala vedení 4:0 s double brejkem. Pak se ale hra vyrovnala, přišlo první zaváhání a Plíšková ukázala, že bude hodně kousat.

Po zisku úvodní sady se Bartyová ujala vedení 3:1 ve druhém setu, ale výhodu brejku ztratila. Sice měla později možnost dopodávat zápas, ale za stavu 6:5 selhala a následně i ztratila tiebreak. V rozhodujícím dějství ovšem dokázala vybojovat brejk už ve druhé hře a tentokrát zápas doservírovala.

„Snažila jsem se Káje sebrat její největší zbraň, což je servis. Snažila jsem se jí to znepříjemnit, co to jen šlo. To znamenalo hrát co nejvíce returnů, vytvořit na ni tlak, nedovolit jí získat moc snadných bodů,“ řekla ke své taktice Bartyová.

„V prvním setu jsem odvedla dobrou práci, a také po většinu druhé sady. Ale ona, jako pravá šampionka, kterou je, našla způsob, jak se vrátit do zápasu,“ uznala světová jednička kvality české tenistky. „Kája je výjimečný konkurent. Mám často pocit, že je nedoceněná. Je to sakra těžká soupeřka,“ upozornila Bartyová.

„Bojuje tvrdě o každý fiftýn. Do každého míčku investovala sto procent svých sil. Proti ní musíte po celý zápas předvádět svůj nejlepší tenis, abyste s ní mohli soutěžit,“ vyzdvihovala umění Plíškové. „Byla členkou elitní desítky tolik týdnů, je jednou z nejkonzistentnějších hráček na okruhu. Nevím, kolik přesně, pět nebo deset let. Vždy tam byla, vždy klepala na dveře, vždy si tvořila šance. Vím jistě, že grandslamový titul má na dosah,“ dodala světová jednička.