Třísetová bitva a statečný vzdor. Plíšková po bojovném výkonu na světovou jedničku nestačila

- Jan Vojkůvka

Sympatický a statečný výkon předvedla světová třináctka Karolína Plíšková ve finále Wimbledonu. Světové jedničce čelila téměř dvě hodiny, dokázala ji vystavit nepříjemnému tlaku, ale v koncovce třísetové bitvy byla nakonec šťastnější Ashleigh Bartyová. Česká tenistka s ní prohrála 3:6, 7:6(4), 3:6.

Sobota byla dnem D pro Karolínu Plíškovou, která nastoupila ke svému druhému grandslamovému finále. Čekala ji náročná úloha, musela pokořit světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. Možnou nervozitu se snažila zahnat i při krátkém tréninku před utkáním, na kterém spolu se svou soupeřkou dokázala vtipkovat.

Pak už ale nastaly chvíle, na které se tak usilovně připravovala. Po parádní cestě turnajem se konečně v 15 hodin vydala na centrální dvorec k poslednímu utkání letošního Wimbledonu. A napětí před prvními fiftýny gradovalo.

Samotná bitva o wimbledonský titul nezačala pro Plíškovou dobře. První tři gemy ztratila čistou hrou, a navíc si prohrála podání i ve čtvrtém gemu. Až za stavu 0:4 se jí začalo proti Bartyové hrát o něco lépe, možná ze sebe oklepala nervozitu a na returnu čistou hrou získala jedno ztracené podání zpět.

Podání ovšem nebylo silnou stránkou Plíškové ani v další hře a i potřetí si jej prohrála. Znovu ovšem zabrala na returnu a ukázala si cestu, jakou by proti světové jedničce mohla hrát. Navíc záhy dokázala i poprvé v utkání podržet servis a snížila na 3:5. Bartyová sice v další hře první set ukončila, ale Plíšková naznačila, že zas tak snadný zápas by to pro Australanku být nemusel.

Česká hráčka navíc zvládla vstup do druhé sady, když si podruhé v utkání podržela servis a přesně to pro své sebevědomí potřebovala. Utkání v tu chvíli mohlo být opět otevřené.

Tomu se snažila zabránit zcela koncentrovaná Bartyová, která si čistou hrou podržela podání a ve stejném stylu také následně obrala Plíškovou o její servis. Českou tenistku trochu srážely chyby, které rychle kupila na své konto.

Ani Bartyová ale nebyla bez chyb, což se potvrdilo v šestém gemu druhé sady. Po chybách Australanky, a také díky vítěznému returnu Plíškové, se Češce povedlo srovnat na 3:3, což následně potvrdila na servisu a otočila na 4:3.

Obě hráčky si následně držely podání až do jedenácté hry. V ní sice Plíšková vedla už 40:0, ale pak ztratila pět fiftýnů v řadě, prohrála si servis a čelila hrozbě porážky. Bartyová ale neunesla tíhu okamžiku a místo potvrzení brejku a radosti z vítězství rovněž ztratila podání. O osudu druhé sady musel rozhodnout tiebreak.

Ten se stal kořistí Karolíny, která první minibrejk vybojovala za stavu 3:2 a následně se prokousala hned ke čtyřem setbolům. Bartyová sice dva odvrátila, ale při třetím trefila dvojchybu. Plíšková si tím vynutila rozhodující třetí set.

Třetí set ale nezačal pro Karolínu Plíškovou ideálně. Hned první svůj servis si prohrála a čelila nepříjemnému skóre 0:3. K brejkbolům se jí navíc nedařilo propracovat, a byť na podání v dalším průběhu odváděla dobrou práci, stále ji tížila ztráta jednoho brejku.

Utkání postupně gradovalo, hrály se stále více strhující výměny a obě tenistky si pečlivě držely své servisy. V deváté hře pak šla na podání Bartyová. Plíšková se dokonce dočkala kýženého brejkbolu, ale využít jej nedokázala a Australanka se přes shodu propracovala k mečbolu. Ten, i díky nevynucené chybě Plíškové, využila a získala premiérový titul na Wimbledonu.

Při závěrečném ceremoniálu dostihly Karolínu Plíškovou emoce, které se dlouho snažila držet na uzdě, a neubránila se slzám. „Nikdy nebrečím,“ smála se před zaplněnými tribunami, které jí věnovaly potlesk vestoje.

„Byl to neuvěřitelný zápas, musím Ashleigh pogratulovat,“ pokračovala Plíšková, která poděkovala celému týmu, rodině i všem, kteří ji během dvoutýdenní pouti Wimbledonem podporovali.

Po Bartyovou se ziskem wimbledonské trofeje splnil velký dětský sen. „Je to neuvěřitelné, ale splnily se mi mé sny, hrát na tomto kurtu a vybojovat vítězství,“ usmívala se Bartyová. „Karolína hrála fantasticky, hlavně v druhé sadě. Musela jsem hrát svůj nejlepší tenis, abych to zvládla. Vlastně si ani nepamatuju, jak proběhl mečbol.“

„Na dnešek jsem ani nespala,“ přiznala australská hvězda. „Už se nemohu dočkat, až tuhle radost budu sdílet se svým týmem. Ani jim nedokážu dostatečně za všechno poděkovat. Tento rok je všechno opravdu skvělé,“ dodala Bartyová, která se po 41 letech stala první australskou vítězkou Wimbledonu.

Bartyová získala po Roland Garros 2019 svůj druhý grandslamový titul v kariéře. Upevnila také svou pozici na postu světové jedničky. Plíšková se postupem do finále vyhoupne ze 13. místa na 7. pozici.