Zraněný Raonic chce v Londýně nastoupit. V cestě mu stojí stehenní sval

- Jan Vojkůvka

Obrovská šance na to, aby zakončil sezonu na třetím místě světa, se možná rozplynula. Kanaďan Milos Raonic kvůli zranění nenastoupil do semifinále turnaje Masters v Paříži a nyní je nejisté, zda vůbec bude moci hrát na Turnaji mistrů v Londýně.

Otázkou také je, v jaké formě bude, pokud by se rozhodl finálového podniku letošní sezony zúčastnit. Kanaďan Milos Raonic má ve svých pětadvaceti letech šanci dosáhnout na životní maximum na žebříčku ATP. Čtvrtý hráč světa má však zdravotní problémy a nad jeho účasti se vznáší otazníky.

Kanadský tenista měl v sobotu bojovat s Britem Murraym o postup do finále v pařížské hale Bercy, k zápasu však nakonec nenastoupil. Kvůli tomu se Murray posunul na pozici světové jedničky, ač tedy celý turnaj vyhrál a svou nově získanou příčku ještě více potvrdil.

Co se vlastně stalo? Raonic si během čtvrtfinále poranil pravý stehenní sval. „V pátek jsem v prvním setu začal cítit bolest v noze. V tu chvíli jsem na to tolik nemyslel, ale ráno jsem měl problém vstát z postele,“ vysvětloval Raonic na tiskové konferenci v Paříži. „Šel jsem na nějaké testy, abych se dozvěděl diagnózu a našli mi mírně natržený pravý stehenní sval. Naneštěstí, nebyl jsem s tím schopen hrát proti Andymu.

Raonic má na menší zranění opravdu smůlu, už v minulém roce měl problémy s kotníkem a se zády, letos však doufal, že konečně bez problémů absolvuje celou sezonu. Ale osud tomu chtěl jinak. „Je to frustrující,“ ulevil si čtvrtý hráč světa. „Pořád je šance, že nastoupím, ale léčba může zabrat pět až deset dní. Takže jsem teď na hranici. Mým záměrem je skončit na třetím místě na světě,“ je odhodlaný Raonic.

Rozhodně se nehodlá vzdát možnosti, že by v Londýně nastoupil. „Pořád mám šanci, že budu schopný ještě tento rok hrát, navíc na jednom z největších turnajů v sezoně. Přál bych si, abych první zápas hrál až v pondělí,“ vyjádřil Raonic touhu. Leč, los tomu chce jinak a kanadský tenista by měl nastoupit k prvnímu utkání už v neděli. V základní skupině ho čekají Novak Djokovič, Gael Monfils a Dominic Thiem.

Nyní tak musí Raonic zvažovat své možnosti. Riskovat zranění, zúčastnit se Turnaje mistrů a zabojovat o třetí příčku na žebříčku, v němž na Wawrinku ztrácí 65 bodů. Nebo ukončit sezonu a přenechat své místo náhradníkovi.

A to by hrálo do karet Tomáši Berdychovi, který je aktuálně na desátém místě světového žebříčku a je prvním náhradníkem. Scénářů je nyní mnoho, Berdych může odehrát celý turnaj nebo nastoupit kupříkladu od druhého utkání. Vše záleží na tom, jestli se dá Raonic zdravotně do pořádku nebo nikoliv.