Olympiáda bez diváků? Ne, díky, vzkázal Kyrgios a odhlásil se

- Marek Bartošík

Miluje být součástí týmu, miluje reprezentovat svou zemi, přesto se nadcházejí olympiády v Tokiu nezúčastní. Australský rebel Nick Kyrgios se vzdal svého práva startu pod pěti kruhy s ohledem na rozhodnutí japonských úřadů, které zakázaly přítomnost diváků na tokijské olympiádě. „Hrát před prázdnými tribunami mi vůbec nesedí. Raději uvolním místo australskému sportovci, který je zcela zdráv,“ sdělil Kyrgios, jenž minulou sobotu skrečoval třetí kolo Wimbledonu kvůli zranění v oblasti břicha.

Nick Kyrgios (60.) je nejnovějším přírůstkem do listiny absencí pro nadcházející tenisový turnaj na olympijských hrách v Tokiu (od 24. července). Šestadvacetiletý Australan vynechá klání pod pěti kruhy kvůli tomu, že se celá olympiáda nakonec uskuteční za zavřenými dveřmi, tedy bez fanoušků.

„Nebylo to lehké rozhodnutí. Reprezentovat Austrálii na olympiádě bylo vždy mým snem a vím, že podobnou šanci už nemusím dostat. Nicméně hrát před prázdnými tribunami mi vůbec nesedí. Raději uvolním místo australskému sportovci, který je zcela zdráv, a získaný čas využiji k péči o své tělo,“ napsal na sociální sítě Kyrgios.

Někdejší 13. tenista žebříčku ATP letos odehrál pouze dva domácí turnaje (Murray River Open – osmifinále, Australian Open – třetí kolo), po více než čtyřměsíční pauze se zúčastnil ještě Wimbledonu. Na svém oblíbeném povrchu ale skrečoval za stavu 1:1 na sety souboj třetího kola s Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem.

Start na blížící se tokijské olympiádě už dříve z různých důvodů odvolali mimo jiné Rafael Nadal, Dominic Thiem, Stan Wawrinka, Denis Shapovalov, Roberto Bautista Agut, Simona Halepová, Sofia Keninová a Serena Williamsová. O účasti se dosud definitivně nerozhodli třeba Novak Djokovič a Roger Federer.