Wimbledon: Djokovič postoupil do 30. grandslamového finále. Proti bude stát Berrettini

- Redakce

Hlavním tahákem pátečního programu na Wimbledonu byla semifinále mužské dvouhry. V prvním z nich se střetli na centrálním dvorci Ital Matteo Berrettini a Polák Hubert Hurkacz, úspěšnější byl Berrettini. Po nich se dostali do akce světová jednička Novak Djokovič a jeho mladý kanadský vyzyvatel Denis Shapovalov, Djokovič v tomto zápase neztratil ani set. Květa Peschkeová a Němec Kevin Krawietz podlehli v semifinále smíšené čtyřhry domácí dvojici Harriet Dartová, Joe Salisbury. V All England Clubu zápolili také čeští junioři, přičemž Linda Fruhvirtová postoupila do singlového i deblového semifinále!

Peschkeová dohrála v semifinále mixu
Květa Peschkeová a Němec Kevin Krawietz podlehli ve vyrovnaném semifinále smíšené čtyřhry na Wimbledonu domácí dvojici Harriet Dartová, Joe Salisbury po setech 2:6, 6:4 a 4:6. O osudu napínavého střetnutí rozhodl až závěrečný gem, v němž britská dvojice prolomila podání Krawietze, když využila svůj třetí mečbol.

Djokovič bude hrát o 20. grandslamový titul
Novak Djokovič (1.) je jedinou výhru od dvacátého grandslamového titulu ve dvouhře, čímž by vyrovnal Rafaela Nadala a Rogera Federera. V pátečním večerním semifinále Wimbledonu přehrál Denise Shapovalova (12.) 7:6(3), 7:5, 7:5. Djokovič tak postoupil do třicátého grandslamového finále kariéry.

Viďmanová na semifinále čtyřhry juniorek nedosáhla
Český tenis bude mít jen jedno zastoupení v semifinále juniorské dívčí čtyřhry Wimbledonu. Na Lindu Fruhvirtovou nenavázala Darja Viďmanová, která společně se Slovenkou Radkou Zelníčkovou ve čtvrtfinále padla s párem Brantmeierová, Kalievová 4:6, 6:4, 9:11. V super tiebreaku přitom měly skvělý úvod, vedení 4:1 však nedokázaly udržet.

Kuděrmetovová s Vesninovou jsou po boji ve finále
Druhými finalistkami ženské čtyřhry Wimbledonu se staly Veronika Kuděrmetovová a Jelena Vesninová. Ruské tenistky v semifinále udolaly debl Dolehideová, Sandersová 7:6(6), 3:6, 7:5, přičemž ve třetí sadě prohrávaly 0:3 a za stavu 4:5 odvrátily tři mečboly.

L. Fruhvirtová je také v semifinále čtyřhry
Linda Fruhvirtová v juniorce Wimbledonu postoupila také do semifinále čtyřhry. Talentovaná Češka společně s Polinou Kuděrmetovovou ve čtvrtfinále našly recept na osmou nasazenou dvojici Colemanová, Siegová 6:3, 6:4.

Podrobnější ohlasy Lindy Fruhvirtové naleznete zde.

Berrettini vybojoval premiérové finále grandslamu
Matteo Berrettini (9.) si poprvé v životě zahraje finále grandslamu. Sedmý nasazený v semifinále dvouhry Wimbledonu přehrál Huberta Hurkacze (18.) 6:3, 6:0, 6:7(3), 6:4. K postupu si pomohl 60 vítěznými údery, z toho bylo hned 22 es.

Sie s Mertensovou postoupily do finále čtyřhry Wimbledonu
Ženská čtyřhra Wimbledonu zná první finalistky deblu. Do boje o titul postoupila dvojice Su-wej Sie, Elise Mertensová, která v pátečním semifinále přehrála debl Aojamaová, Šibaharaová 6:4, 1:6, 6:3. Třetí nasazené po úspěšné první sadě ve druhém setu prohrávaly už 0:5, ztrátu nedohnaly. Ve třetí sadě jim stačil jediný brejk, za stavu 5:3 naopak odvrátily pět brejkbolů protihráček.

Junior Donald končí na nasazené jedničce
Matthew Donald v juniorce dvouhry Wimbledonu končí v osmifinále. Českého mladíka v pátek odpoledne porazil nejvýše nasazený hráč turnaje Ťün-čcheng Šang po sadách 6:7(5), 3:6. Donaldovi k postupu nestačil ani brejk z první hry a vedení v tiebreaku první sady 4:2. Ve druhé sadě už na returnu neuspěl, naopak dvakrát ztratil servis.

L. Fruhvirtová je poprvé v semifinále grandslamové juniorky
Linda Fruhvirtová si poprvé v kariéře zahraje semifinále dvouhry grandslamového turnaje. Šestnáctiletá Češka ve čtvrtfinálovém zápase Wimbledonu porazila Maru Guthovou 6:3, 6:2. Osmá nasazená hned šestkrát v zápase prolomila soupeřce podání, sama o něj přišla vždy v závěru setu. O finále se utká s Ane Mintegiovou.

„Mám velkou radost, že se mi poprvé takhle daří na grandslamu. Na trávě hraji moc ráda, užívám si to tady. Po mečbolu mi ani moc nedošlo, že jsem už v semifinále. Je to fakt skvělý pocit. Těší mě, že bojuji a že podávám dobré výkony,“ řekla Fruhvirtová, jejímž dosavadním maximem na grandslamu bylo osmifinále z předloňského Wimbledonu.

Junior Petr dohrál v osmifinále
Šestnáctiletý Vojtěch Petr skončil při své grandslamové premiéře v osmifinále Wimbledonu. Nadějný český tenista dnes v All England Clubu podlehl Američanovi Victoru Lilovovi po 62 minutách hry 2:6 a 1:6. Petr získal pouze 46 procent výměn po svém prvním podání, jeho soupeř měl ve stejné statistické kolonce úspěšnost 71 procent.

Semifinále mužské dvouhry
Matteo Berrettini (ITA, 9.) [7] – Hubert Hurkacz (POL, 18.) [14] 6:3, 6:0, 6:7(3), 6:4
Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Denis Shapovalov (CAN, 12.) [10] 7:6(3), 7:5, 7:5

Semifinále ženské čtyřhry
Sie (TPE), Mertensová (BEL) [3] – Aojamaová, Šibaharaová (JPN) [5] 6:4, 1:6, 6:3
Kuděrmetovová, Vesninová (RUS) – Dolehideová (USA), Sandersová (AUS) 7:6(6), 3:6, 7:5

Semifinále smíšené čtyřhry
Salisbury, Dartová (oba GBR) – Krawietz (GER), PESCHKEOVÁ [9] 6:2, 4:6, 6:4

Osmifinále dvouhry chlapců
Victor Lilov (USA) – VOJTĚCH PETR 6:2, 6:1
Ťün-čcheng Šang (CHN) – MATTHEW WILLIAM DONALD 7:6(5), 6:3

Čtvrtfinále dvouhry dívek
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Mara Guthová (GER) 6:3, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry dívek
Colemanová, Siegová (obě USA) – L. FRUHVIRTOVÁ, P. Kuděrmetovová (RUS) 3:6, 4:6
Brantmeierová, Kalievová (USA) – VIĎMANOVÁ, Zelníčková (SVK) 6:4, 4:6, 11:9