Poslední Wimbledon? Opravdu nevím, přiznal Federer. O dalším programu se poradí s týmem

- Marek Bartošík

Pro fanoušky Rogera Federera to byl obzvlášť smutný pohled. Jejich oblíbenec při útoku na svou devátou wimbledonskou trofej narazil ve čtvrtfinále, kde ve středu po nevýrazném výkonu podlehl Polákovi Hubertu Hurkaczovi 3:6, 6:7(4) a 0:6. Brzy čtyřicetiletý Švýcar navíc utržil poprvé na svém milovaném turnaji kanára, v tomto tisíciletí neuhrál ani jednu hru v setu teprve podruhé (finále Roland Garros 2008 s Rafaelem Nadalem).

„Bylo to těžké. Posledních pár her už jsem cítil, že zápas neotočím. Na podobné situace nejsem moc zvyklý, obzvlášť ne tady,“ ohlédl se na tiskové konferenci za závěrem utkání Roger Federer, kterého z centrálního dvorce v All England Clubu vyprovázel bouřlivý potlesk diváků ze zcela zaplněného hlediště.

„Ovace byly fantastické. Jsou pro mě důvodem, proč stále hraji,“ děkovala poražená legenda, jež prohrála na Wimbledonu 0:3 na sety naposledy v roce 2002 s Chorvatem Mariem Ančičem (3:6, 6:7, 3:6).

Osminásobný wimbledonský šampion ve středu prožil mizerný pracovní den. Proti jednoznačně hratelnému soupeři se mu nedařilo, jeho zmar ilustroval mizerně odehraný tiebreak druhé sady, kde se mohla karta duelu klidně otočit ve Švýcarův prospěch.

Místo pokračování naděje pro něj i miliony jeho fanoušků ale Federer opouští Wimbledon se značnou nejistotou. „Byl to váš poslední Wimbledon, poslední zápas na zdejším centrálním dvorci?“ zeptal se na tiskovce jeden z reportérů.

„Nevím, opravdu nevím,“ odpověděl švýcarský Maestro, jenž loni podstoupil dvě operace pravého kolene. „Měl jsem cíl, že chci hrát další Wimbledon. Nejprve to byl cíl pro loňskou sezónu, což se ale kvůli pandemii nestalo. Mohl jsem tady hrát letos, za což jsem moc šťastný. Jsem rád, že jsem odehrál Wimbledon na takové úrovni. Samozřejmě bych tady rád znovu nastoupil, v mém věku ale nemůžu tušit, co se skrývá za rohem.“

Poněkud tajemná slova vybízejí k přemýšlení o konci kariéry dvacetinásobného grandslamového šampiona, ten ale (zatím) podobné úvahy odkládá. Nyní potřebuje vyřešit prostou tajenku, zdali se zúčastní nadcházející olympiády v Tokiu (od 24. července).

„O programu po Wimbledonu si musím se svým týmem popovídat, potřebuji na to pár dní. Musíme probrat, co šlo dobře, co šlo špatně, jak je na tom koleno, jak je na tom mysl. Vyslechnu si, co mi chtějí říct, řeknu jim, jak se cítím, a od toho se odrazíme,“ plánuje Federer.