Skáču rybičky a užívám si to, říká junior Petr. Na Wimbledonu vyzve Borga

- Marek Bartošík

Jedním ze členů české juniorské výpravy na letošním Wimbledonu je také Vojtěch Petr. Šestnáctiletý tenista si hned při svém debutu na grandslamovém turnaji připsal postup do druhého kola dvouhry, když porazil Španěla Daniela Meridu Aguilara dvakrát 6:3. Hráči duel načali už v pondělí, kdy si Petr před deštěm vypracoval náskok 6:3 a 4:1. Utkání poté úspěšně uzavřel v úterní dohrávce. „Je to pro mě velký zážitek, že jsem tady. Dohrávka byla psychicky náročná, na kurt jsem šel kvůli dešti až po osmé hodině večer. Jsem rád, že jsem utkání dotáhl do vítězného konce,“ liboval si Petr.

Když se mladý tenista poprvé vydá hrát na trávu, musí počítat s úvodním šokem z velmi specifického povrchu. Talentovaný Vojtěch Petr se ale zeleného pažitu nebojí, ba právě naopak.

„Je to rychlé a hodně o servisu. Čekáte na jednu šanci, a když ji využijete, vyhrajete. Mě to strašně baví, protože jsem takový hravý. Skáču rybičky, hraju čopíčky, užívám si to,“ hlásil ve středu z Londýna po úvodním kole čtyřhry.

Petr ostatně přípravu na svá první utkání na travnatém povrchu nepodcenil. „S trenérem jsme našli jeden kurt poblíž Ostravy, kde jsem si párkrát zkusil, jaké je to hrát na trávě,“ informoval svěřenec Roberta Hořelky.

Jeho prvním travnatým turnajem byla juniorská akce úrovně 1 v Roehamptonu, kde se tradičně koná i wimbledonská kvalifikace. Petr tam uhrál minulý týden v singlu druhé kolo, kromě toho v poněkud venkovsky vyhlížejícím areálu poctivě trénoval.

„V Roehamptonu je v podstatě všechno postavené na louce,“ všiml si. „Nicméně měli to pěkně nachystané, zázemí i kurty byly dobré.“

Hlavní wimbledonský areál All England Club je ale samozřejmě úplně o něčem jiném. Petr netajil, že se mu z nádherného prostoru nejvíce zamlouvá centrální dvorec. „Zvenku vypadá moc pěkně. Líbí se mi, když kolem něho procházím a slyším hluk fanoušků,“ vysvětlil mladík, který se do útrob tenisového svatostánku zatím bohužel podívat nemůže.

„Vůbec nesmíme do hlavního klubu. Jenom nás tam dovedou, když hrajeme zápas. Jsme v bublině, nesmíme vůbec vyjít mezi diváky,“ popsal přísná bezpečnostní pravidla.

Petr se vrátí do hlavního wimbledonského areálu zase ve čtvrtek, kdy nastoupí do druhého kola dvouhry. Jeho soupeřem bude osmnáctiletý Švéd Leo Borg, syn legendárního Björna Borga. „Ještě jsme proti sobě nehráli. Znám ho jen od vidění, vypadá v pohodě. Je to syn od velkého hráče, takže předpokládám, že by tam zítra mohlo být dost diváků. Zápas si užiju,“ vyhlíží český talent.

Wimbledon (GBR, tráva)
1. kolo dvouhry chlapců
VOJTĚCH PETR – Daniel Merida Aguilar (ESP) 6:3, 6:3

1. kolo čtyřhry chlapců
Butvilas (LTU), Manzanera Pertusa (ESP) – Katz (BEL), PETR 6:3, 6:4