Nečekané rozuzlení! Macháč si zahraje na tokijské olympiádě

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Tomáš Macháč (144. v žebříčku ATP) se překvapivě představí na olympijském turnaji, který začíná v Tokiu už 24. července. Dvacetiletý český tenista na poslední chvíli obsadil uvolněné místo, o čemž dnes informovala ČTK. V české tenisové výpravě tak doplnil Karolínu Plíškovou, Petru Kvitovou, Barboru Krejčíkovou, Markétu Vondroušovou a svou přítelkyni Kateřinu Siniakovou. „Je to pro mě velká čest a splnění snu,“ uvedl pro Tenisový svět Macháč.

Na letní olympiádu do Tokia se původně kvalifikoval Jiří Veselý, účasti se ale s ohledem na přísné restrikce kvůli covidu-19 rozhodl vzdát. Když už to vypadalo, že český mužský tenis nebude mít pod pěti kruhy své zastoupení, dostal se do olympijské nominace Tomáš Macháč.

„Na základě mého jednání s ITF nám byla tato možnost nabídnuta. Jeho start jsme přivítali a společně s olympijským výborem účast na poslední chvíli zorganizovali,“ sdělil ČTK prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Macháč, jenž má na kontě dva tituly z halových challengerů, jistě nastoupí ve dvouhře. Navíc se může s jednou z přítomných českých tenistek přihlásit i do smíšené čtyřhry, kde bude v akci šestnáct párů. Účastníci této disciplíny se určí na základě součtu jejich nejlepších žebříčků (dvouhry/čtyřhry), šance potenciální české dvojice na start proto není příliš vysoká.

„Jsem strašně moc rád, že jsem se dostal na olympiádu. Je to pro mě velká čest a splnění snu. Určitě bych si chtěl s Katkou zahrát mix, ale nevím, jestli se dostaneme. Šance je prý malá, nicméně rozhodně to zkusíme!“ napsal Tenisovému světu Macháč.

Ve dvouhře zabojují kromě Macháče ještě Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová. V ženské čtyřhře budou reprezentovat páry Krejčíková, Siniaková a Plíšková, Vondroušová.

Tenisová soutěž v Tokiu vypukne v sobotu 24. července, hrát se bude na tvrdém povrchu.