Wimbledon: Hurkacz vyřadil Federera! České deblistky ve čtvrtfinále neuspěly

- Redakce

Polák Hubert Hurkacz si ve středu na Wimbledonu připsal životní triumf, když ve čtvrtfinále vyřídil bez ztráty setu legendárního Švýcara Rogera Federera! Lucie Hradecká a Marie Bouzková dohrály v deblovém čtvrtfinále, v němž po boji nestačily na japonské duo Aojamaová, Šibaharaová. Stejná fáze turnaje znamenala konečnou i pro Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou, které nevyužily mečboly proti ruské dvojici Kuděrmetovová, Vesninová. Dnes také pokračovaly wimbledonské soutěže juniorů.

Krejčíková se Siniakovou nevyužily mečboly
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková bohužel na svůj triumf z Roland Garros nenavážou. České tenistky prohrály v napínavém čtvrtfinále čtyřhry na Wimbledonu s ruskou dvojicí Veronika Kuděrmetovová, Jelena Vesninová po dvou hodinách a 41 minutách 7:6(6), 4:6 a 7:9.

Krejčíková se Siniakovou měly za stavu 7:6 ve třetím setu při podání Kuděrmetovové celkem čtyři mečboly, ani jeden však neproměnily.

Bouzková s Hradeckou končí ve čtvrtfinále
Marie Bouzková a Lucie Hradecká se loučí se čtyřhrou na Wimbledonu ve čtvrtfinále. Ve středečním klání nestačily na favorizované Japonky Šuko Aojamaovou a Enu Šibaharaovou, kterým podlehly 6:7(3), 5:7. V obou setech měly české hráčky k dispozici po jednom setbolu, své příležitosti ale nevyužily, favoritkám zápasu přitom pořádně zatápěly.

V úvodním dějství otočily z 0:3 na 5:4 a podávaly na vítězství, turnajové pětky ale kritické chvíle zvládly, odvrátily setbol, srovnaly na 5:5 a dotáhly set do tiebreaku, který opanovaly.

I ve druhé sadě Češky nezačaly nejlépe a prohrávaly 0:2. Rychle se však ve skóre dotáhly a v desátém gemu měly na returnu opět setbol. Těsně jej však nevyužily, když Bouzková minula nádherným bekhendovým prohozem jen o několik centimetrů čáru. Češky v další hře ztratily podání.

Ve dvanáctém gemu pak Bouzková s Hradeckou srdnatě bojovaly o prodloužení zápasu, odvrátily dokonce pět mečbolů a měly hned tři brejkboly. Nakonec však zkrácenou hru nevybojovaly a Japonky proměnily v pořadí šestý mečbol.

Posledním semifinalistou je Berrettini
Ital Matteo Berrettini (9.) nadále potvrzuje svou skvělou formu na travnatých turnajích. Šampion z Queen’s Clubu si ve čtvrtfinále Wimbledonu poradil s Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem (19.) po třech hodinách a čtyřech minutách 6:3, 5:7, 7:5 a 6:3.

Pětadvacetiletý Berrettini, jenž prodloužil svou sérii výher už na deset zápasů, si zahraje o postup do finále proti Polákovi Hubertu Hurkaczovi (18.).

Hurkacz neztratil set s Federerem!
Hubert Hurkacz (18.) se na Wimbledonu postaral o prvotřídní překvapení! Čtyřiadvacetiletý polský tenista porazil ve čtvrtfinále osminásobného šampiona turnaje Rogera Federera (8.) za hodinu a 49 minut 6:3, 7:6(4) a 6:0.

Na cestě k životnímu skalpu zahrál 36 vítězných a pouze 12 nevynucených chyb (Federerova bilance činila 34:31). Jeho semifinálovým soupeřem bude buď Ital Matteo Berrettini (9.), nebo Kanaďan Félix Auger-Aliassime (19.).

„Je pro mě moc speciální, že jsem hrál na tomhle kurtu proti Rogerovi. Splnil se mi sen,“ řekl v pozápasovém rozhovoru na centrálním dvorci Hurkacz.

Shapovalov je poprvé v semifinále grandslamu
Kanaďan Denis Shapovalov (12.) vydřel ve čtvrtfinále Wimbledonu po třech hodinách a 36 minutách triumf 6:4, 3:6, 5:7, 6:1 a 6:4 nad Rusem Karenem Chačanovem (29.), a vysloužil si tak svůj premiérový postup mezi čtyři nejlepší tenisty grandslamového turnaje.

Kanaďan rozhodl o svém vítězství v devátém gemu páté sady, kdy vzal svému soupeři po dlouhém přetahování servis. Napínavé utkání následně dohrál při vlastním podání. Dvaadvacetiletý Shapovalov vyzve v pátečním semifinále světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Djokovič je bez potíží v semifinále
Světová jednička Novak Djokovič porazil ve čtvrtfinále Wimbledonu nenasazeného Mártona Fucsovicse za dvě hodiny a 16 minut 6:3, 6:4 a 6:4.

Dvojnásobný obhájce trofeje dnes ztratil pouze jednou podání, a sice za stavu 5:1 v prvním setu. K postupu do semifinále si pomohl 23 vítěznými údery a 22 uhranými míči na síti. Djokovič se o místo ve finále utká s Karenem Chačanovem (29.), nebo Denisem Shapovalovem (12.).

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Karen Chačanov (RUS, 29.) – Denis Shapovalov (CAN, 12.) 4:6, 6:3, 7:5, 1:6, 4:6
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Márton Fucsovics (HUN, 48.) 6:3, 6:4, 6:4
Matteo Berrettini (ITA, 9.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 19.) 6:3, 5:7, 7:5, 6:3
Roger Federer (SUI, 8.) – Hubert Hurkacz (POL, 18.) 3:6, 6:7(4), 0:6

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Aojamaová, Šibaharaová (JPN) – BOUZKOVÁ, HRADECKÁ 7:6(3), 7:5
Kruničová, Stojanovičová (SRB) – Sie (TPE), Mertensová (BEL) 1:6, 3:6
Dolehideová (USA), Sandersová (AUS) – Ch. Čchan, L. Čchan (TPE) 7:5, 6:2
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – V. Kuděrmetovová, Vesninová (RUS) 7:6(6), 4:6, 7:9

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
Bolelli (ITA), M. Gonzalez (ARG) – Klaasen (RSA), McLachlan (JPN) 7:6(0), 6:4, 6:3
Goransson (SWE), Ruud (NOR) – M. Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 3:6, 4:6, 4:6
Cabal, Farah (oba COL) – R. Ram (USA), Salisbury (GBR) 3:6, 4:6, 6:7(2)

1. kolo dvouhry chlapců
ADAM JURAJDA – Patrick Brady (GBR) 7:6(1), 2:6, 1:6

1. kolo dvouhry dívek
Chelsea Fontenelová (SUI) – DARJA VIĎMANOVÁ 5:7, 1:6

1. kolo čtyřhry chlapců
Butvilas (LTU), Manzanera Pertusa (ESP) – Katz (BEL), PETR 6:3, 6:4
Bernard, Blanch (USA) – Dahlberg (SWE), DONALD 7:5, 6:4
JURAJDA, Westphal (FRA) – Brady, Tarvet (GBR) 6:1, 6:4

1. kolo čtyřhry dívek
Shawová, Stoiberová (GBR) – L. FRUHVIRTOVÁ, P. Kuděrmetovová (RUS) 6:3, 3:6, 3:10
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – Nguyen Tanová (FRA), Scilipotiová (SUI) 6:4, 6:1
BARTŮŇKOVÁ, PALICOVÁ – Ngounoueová, Jepifanovová (obě USA) 4:6, 6:3, 13:15
Colemanová, Siegová (USA) – Behúlová (SVK), KLIMOVIČOVÁ 6:3, 6:3
VIĎMANOVÁ, Zelníčková (SVK) – Jatčenková (RUS), Marcinková (CRO) 6:3, 6:3