McEnroe o odstoupení britské hvězdičky: Měla toho na sobě naloženo příliš

- Radek Štohl

Hořkou pachuť po sobě zanechal závěr pondělního programu. Teprve osmnáctiletá britská naděje Emma Raducanuová (338.) v osmifinále ženské dvouhry proti Ajle Tomljanovicové (75.) za stavu 4:6, 0:3 kvůli dýchacím problémům odešla do šaten, ze kterých se už nevrátila. K celé situaci se vyjádřil také legendární bouřlivák John McEnroe.

Připsala si skalpy Vitalije Ďjačenkové, Markéty Vondroušové a Sorany Cirsteaové. Postupem do osmifinále se stala nejmladší Britkou v open éře, která do této fáze Wimbledonu prošla. Ačkoliv devatenácté narozeniny oslaví až v listopadu, tak zraky domácí veřejnosti se na mladou tenistku výrazně upnuly.

Dcera rumunského otce a čínské matky navíc do osmifinále vyfasovala Ajlu Tomljanovicovou, tedy přijatelnou soupeřku. Během úvodního setu proti Australance předváděla pohledný tenis, v sedmé a deváté hře si navíc celkově vypracovala tři brejkboly. Vzápětí však své podání nezvládla a ztratila set. O necelých dvacet minut později už prohrávala 4:6, 0:3.

Po třetím gemu druhého setu si Raducanuová vyžádala ošetření, kvůli problémům s dýcháním se odebrala do šaten. Diváci tak čekali na její návrat. Ten se však nedostavil, umpirová rozhodčí zahlásila, že britská tenistka již není schopna pokračovat v zápase.

Vše tak vyvolalo několik otázek, desítky různých názorů. Nejvýrazněji byl slyšet komentátor BBC a trojnásobný vítěz dvouhry Wimbledonu John McEnroe, podle kterého za odstoupením Raducanuové stálo daleko víc než obyčejné dýchací potíže. „Pochopitelně mě mrzí, co se Emmě přihodilo. Vypadá to však, že toho na sobě měla naloženo až příliš, což je pochopitelné. Zvláště, když se podíváme na předchozí týdny a neúčast Ósakaové," připomněl odstoupení Japonky z French Open a její neúčast na tiskových konferencích s ohledem na duševní zdraví.

„Kolik toho hráči vlastně dokážou unést? Doufejme, že se z této zkušenosti poučí," směřuje McEnroe už dopředu. „Příliš jí nepomohl ani předchozí hraný zápas (Félix Auger-Aliassime a Alexander Zverev o postup bojovali přes čtyři hodiny, pozn. red.), což ji donutilo o všem přemýšlet daleko více," domnívá se Američan, který ve Wimbledonu rovněž nastoupil už v 18 letech.

S výrokem bývalé světové jedničky však nesouhlasí včerejší soupeřka Britky Ajla Tomljanovicová. „Nedovedu si vůbec představit, že bych v tak mladém věku hrála ve své zemi osmifinále takového turnaje. Co říká (John McEnroe, pozn. red.) je zajisté velmi kruté. Osobně jsem si prošla něčím podobným. Není to snadné," přibližuje Tomljanovicová.