Pocit ze hry? Dnes určitě lepší. A ušetření energie se hodí, ví před čtvrtfinále Muchová

- Marek Bartošík

Podruhé se Karolína Muchová účastní hlavní soutěže Wimbledonu a podruhé si zajistila postup do čtvrtfinále. Stejně jako předloňské maratonské osmifinále proti krajance Karolíně Plíškové nebylo ani to letošní proti Španělce Paule Badosaové vůbec lehké, čtyřiadvacetiletá Muchová ale tentokrát vyhrála poměrně rychle za 93 minut 7:6(6) a 6:4. „S Kájou jsme hrály přes tři hodiny, skončily jsme pozdě a byla jsem fakt vyčerpaná. Teď jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech, protože hrajeme hned zítra. Ušetření energie se hodí,“ hlásila před čtvrtfinálovou bitvou proti Angelique Kerberové česká tenistka.

Setbol Pauly Badosaové v tiebreaku prvního setu za stavu 6:5 byl dobrou ilustrací celého zápasu mezi ní a Karolínou Muchovou. Šikovná Češka se na returnu dostala do výměny a trpělivě mixovala údery do té chvíle, než poněkud nervózní Španělka pokazila forhend. Následovala dvojchyba Badosaové a její pro změnu bekhendová minela.

„Na začátku jsem si připadala nějak zpomalená na nohou. Na druhou stranu jsem byla jenom o jeden brejk pozadu. Nevyužila jsem pár šancí, ale pořád jsem věřila, že skóre dotáhnu. Když soupeřka podávala za stavu 5:4, byla pod tlakem. Prala jsem se o každý míč, což se vyplatilo,“ uvedla Muchová, jež v první sadě dotáhla manko 2:5 na gemy.

Stejně tak o osudu druhého dějství se rozhodovalo až v samotném závěru, kdy česká reprezentantka získala i díky dvěma parádním obranným lobům klíčový brejk v desátém gemu. „Dnes byl můj pocit ze hry určitě lepší,“ srovnala svá dvě poslední utkání Muchová. „Cítila jsem, že můžu víc hrát. Když jsem potřebovala dostat balon do kurtu, hrát delší výměnu a donutit ji k chybě, tak jsem toho byla schopná. Je tam víc pozitiv, i pohyb byl lepší.“

Jestliže byl dnešní výkon Muchové na slušné úrovni, pak musí být v úterním čtvrtfinále proti Angelique Kerberové vynikající. Zkušená německá tenistka totiž aktuálně drží vítěznou sérii devíti zápasů, kterou načala jízdou za titulem na travnatém turnaji v Bad Homburgu. Třiatřicetiletá Kerberová je zároveň wimbledonskou šampionkou z roku 2018, své první finále v All England Clubu si zahrála ještě o dva roky dříve. Proti Muchové navíc vyhrála oba vzájemné zápasy (Monterrey a Miami 2019).

„Čeká mě velký boj. Hrála jsem s ní dvakrát na betonu. Měla jsem dojem, že je všude. Nevzdá žádnou výměnu. A je levačka, což je zvlášť na trávě výhoda,“ uzavřela Muchová.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
Osmifinále ženské dvouhry

Paula Badosaová (ESP, 33.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (22.) 6:7(6), 4:6