Tahaly jsme se. Zdravotně jsem nebyla stoprocentní, mrzí Martincovou

- Marek Bartošík

Tereza Martincová sice dohrála ve třetím kole Wimbledonu na raketě rozjeté Karolíny Plíškové, smutná ale rozhodně být nemusí. Vždyť si v All England Clubu vylepšila své grandslamové maximum a slavnější krajance navíc v bitvě o osmifinále statečně vzdorovala bezmála 100 minut. Martincová si během pátku navíc střihla svou grandslamovou premiéru ve čtyřhře, přičemž po boku kamarádky Markéty Vondroušové rovnou zapsala i první výhru.

Travnatá část sezóny vyšla Tereze Martincové na jedničku. Šestadvacetiletá Češka nejprve uhrála čtvrtfinále na akcích WTA v Nottinghamu a Birminghamu, posléze dokráčela do třetího kola na milovaném Wimbledonu. Sečteno a podtrženo si vysloužila osm vítězství a celkem 268 bodů do žebříčku WTA. Zatímco do travnaté sezóny vstupovala jako 94. hráčka světa, nyní bude v našlapaném rankingu atakovat elitní osmdesátku.

„Asi mi ještě nedochází, že jsem tady hrála třetí kolo. Prohrát s Kájou není vůbec špatné. Víc by mě to štvalo, kdyby to byl někdo jiný. Vezmu pozitiva a chci makat dál,“ hlásila na tiskové konferenci Martincová.

Českou bojovnici bohužel v jinak zajímavém utkání limitoval zadní stehenní sval na levé noze. „Tahaly jsme se, hrály jsme poměrně dlouho, bylo hodně shod a výhod. Atmosféra zápasu byla v klidu, jenom jsem si připadala trochu stažená, nemohla jsem se uvolnit. Kája hraje výborně, má svoje kvality. Já jsem bohužel nebyla stoprocentní, nemohla jsem se opřít o servis, byla jsem na něm poloviční. Mám trochu problém s nohou. Není to nic vážného, ale když nejsem do takových zápasů stoprocentně připravená, těžko vyhraju,“ poznamenala 87. tenistka žebříčku WTA.

Právě kvůli potížím se svalem Martincová během zápasu opakovaně nanečisto zkoušela pohyb při servisu. Pokoušela se ho upravit tak, aby ji sval nebolel. „Když chci jít do servisu, pokaždé cítím, že mě tam píchá, což je dost nepříjemné. Stále jsem se snažila něco vymyslet, aby to nebylo tak znát,“ vysvětlila svou častou aktivitu mezi fiftýny.

Martincová je na Wimbledonu stále v akci ve čtyřhře, kde spolu s Markétou Vondroušovou postoupily do druhého kola. Ve dvouhře ji jako další čeká domácí turnaj WTA v Praze, který se uskuteční od 12. července na tvrdém povrchu v areálu ve Stromovce.

„Chci hrát, i když program je náročný. A pak budu hrát turnaje v Americe, ale asi ne všechny. Začnu nejspíš Montréalem a zůstanu tam až do US Open,“ doplnila Martincová.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
3. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) – TEREZA MARTINCOVÁ (87.) 6:3, 6:3

1. kolo ženské čtyřhry
Greyová, Webleyová-Smithová (obě GBR) – MARTINCOVÁ, VONDROUŠOVÁ 6:3, 6:7(5), 4:6