Gem za 43 vteřin! Kyrgios však po zisku grandslamu netouží

- Radek Štohl

Mužský tenisový okruh je zase o něco živější. Nick Kyrgios po téměř pětiměsíční zápasové absenci startuje ve Wimbledonu, kde v sobotu bude hrát o své čtvrté osmifinále dvouhry na turnaji. Před zítřejším střetnutím s Félixem Augerem-Aliassimem už v Londýně zvládl ukázat své tenisové kvality.

Kyrgios svůj návrat na okruh začal proti Ugovi Humbertovi, jednadvacátého nejvýše nasazeného hráče turnaje udolal po třech a půl hodinách 6:4, 4:6, 3:6, 6:1, 9:7. Po napínavém střetnutí se ovšem nejvíce mluví o gemu ze čtvrtého setu zápasu, kdy byl Australan na servisu.

Šestadvacetiletý bouřlivák zkraje nové sady do kurtu vyslal tři rychlé servisy na kříž, ten závěrečný do opačné strany. Soupeř byl ve všech případech bez šance, proti monstróznímu podání ani jednou nedokázal reagovat, hned třikrát z toho bylo eso Kyrgiose. Čtvrtfinalista turnaje z roku 2014 tak gem uzavřel za 43 vteřin, před závěrečným podáním se navíc zdržel naznačením servisu spodem.

Kyrgios po obratu o den později bez ztráty setu vyřadil Itala Gianlucu Magera 7:6(7), 6:4, 6:4, čímž si vysloužil účast ve třetím kole. Na tiskové konferenci však znovu na sebe strhl pozornost. „Jsem naprosto v pohodě s tím, že nevyhraji grandslam,“ překvapil novináře.

„Uvědomuji si, jak tímto vyjádřením hodně lidí naštvu. Není to však váš život, ale můj. Ne každý může být Federer nebo Djokovič. Jsem Nick Kyrgios,“ zdůraznil aktuálně 60. hráč světového žebříčku dvouhry.