Do kalendáře se vrací pátý grandslam, bude jen pro očkované

- Filip Lefenda

Po dvou a půl letech se do tenisového kalendáře vrátí společný turnaj mužů a žen v Indian Wells, jenž se uskuteční v termínu od 4. do 17. října. Akce, která bývá pro svou prestiž běžně přezdívána jako „pátý grandslam,“ bude přístupna pouze pro diváky s dokončeným očkováním proti onemocnění covid-19.

„Nejvyšší prioritou turnaje je zajištění zdraví a bezpečnosti všech účastníků. U všech fanoušků proto budeme při vstupu vyžadovat potvrzení o provedeném očkování. Podmínka se týká i všech zaměstnanců, pořadatelů, sponzorů, novinářů i prodejců,“ píše se na sociálních sítích BNP Paribas Open.

Ženská tisícovka začne v kalifornské poušti 4. října a její hlavní soutěže se tradičně zúčastní 96 hráček. To startovní pole mužského podniku Masters, jenž bude na programu od 10. října, bylo „zeštíhleno“ na pouhých 56 účastníků.

Důvodem je termínová kolize s další tisícovkou v čínské Šanghaji, jež proběhne od 3. do 10. října. „Silné obsazení ovšem nabídne kvalifikace. Bude podobná prvnímu kolu hlavní soutěže,“ mají jasno američtí pořadatelé.

Dotace turnaje v Indian Wells bude letos činit 15,3 milionů amerických dolarů (přibližně 328 milionů korun). Tituly z předloňského března budou obhajovat Rakušan Dominic Thiem a Bianca Andreescuová z Kanady.