Klíčové jestřábí oko? Brutálně se mi ulevilo! netají po vylepšení maxima Martincová

- Marek Bartošík

Kde jinde si vylepšit grandslamové maximum než na Wimbledonu? Rozjetá Tereza Martincová je po výhře 6:3 a 7:6(5) nad Argentinkou Nadiou Podoroskou už ve třetím kole travnatého grandslamu. Šestadvacetiletá Češka při cestě za postupem odvrátila hned čtyři setboly nepříjemné soupeřky, k tomu zvládla díky pomoci technologie i kritický okamžik v závěru klíčové zkrácené hry.

Technologie jestřábího oka přinesla obrovskou úlevu Tereze Martincové v jejím utkání druhého kola Wimbledonu s Nadiou Podoroskou. Míček z rakety argentinské hráčky zamířil za stavu 5:5 v tiebreaku druhé sady do autu, rozhodčí ale zůstali němí. Martincovou tak spasila až poslední možnost jestřábího oka, která jí pro zkrácenou hru podle pravidel doslova v hodině dvanácté přibyla. Češka díky tomu získala mečbol, na který zahrála její soupeřka dvojchybu.

Jak jste prožívala situaci kolem důležitého jestřábího oka v tiebreaku?
To bylo strašné. (usmívá se) V jeden moment jsem si uvědomila, že to byl jasný aut, fakt vedle. A říkám: Já už vlastně nemám (challenge, pozn. red.). To se nemůže stát! A najednou koukám na rozhodčí a ona jako jo, že jestřáb. A mně vlastně bliklo, že mi na tiebreak jednoho jestřába přidali. Brutálně se mi ulevilo. Kdyby se mi stalo, že už ten jestřáb není, těžce bych se z toho dostávala. Jsem strašně ráda, že jsem nakonec toho jestřába vůbec měla.

Teď už si můžete užívat postup do třetího kola. Dokážete popsat svou radost?
Radost mám obrovskou, ale stále hraju. Tímhle pro mě turnaj nekončí. Snažím se vyhrát každý zápas. Samozřejmě si uvědomuju, že jsem ve třetím kole, ale není to tak, že bych měla splněno, že by bylo po turnaji. Jsem stále při zemi.

Vaše soupeřka Podoroská odehrála teprve své šesté utkání na trávě. Co jste zjistila o její hře na klouzavém povrchu?
Musím přiznat, že hra soupeřky mi vůbec nevyhovovala. Už od začátku jsem s tím dost bojovala, protože to není typická travařka. I když jsem urvala set a vedla, stále jsem se necítila. Když soupeřce teklo do bot, začala hrát neskutečně, na své poměry i hodně riskovala a nebála se do toho jít. Já jsem věřila tomu, že když budu trpělivá, vybojuju si to zpátky. Nepřipouštěla jsem si, že by se to nepovedlo.

Po Podoroské vás v souboji o místo v osmifinále čeká krajanka Karolína Plíšková. Českých derby nejen na grandslamech není nikdy dost, že?
Co se dá dělat, je nás Češek hodně. Jsem ráda, že to nepřišlo dřív. Dovolím si říct, že s Kájou se máme rády. Ona má samozřejmě obrovské kvality, hraje opravdu výborně. Jediné pozitivum je, že jedna Češka půjde dál.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
2. kolo ženské dvouhry
Nadia Podoroská (ARG, 39.) – TEREZA MARTINCOVÁ (87.) 3:6, 6:7(5)