Konečně to vyšlo! Chtěla jsem se o to poprat, říká po premiérové výhře Vondroušová

- Jan Vojkůvka

Počtvrté se Markéta Vondroušová vydala do slavného All England Clubu mezi dospělými a konečně se jí povedlo prolomit wimbledonské prokletí. Po třech porážkách v prvním kole se české tenistce podařilo zdolat mírně favorizovanou Anett Kontaveitovou, kterou porazila po obratu 2:6, 6:4, 6:2.

Už před zápasem tušila, že ji nečeká nic lehkého. Neprožila dobrou přípravu na travnatých turnajích a ve Wimbledonu se jí dlouhodobě nedařilo. Letos však konečně mohla po utkání vítězně zatnout pěst.

„Věděla jsem, že to bude těžké, protože hrála finále v Eastbourne a já jsem tady nevyhrála kolo,“ hodnotila po utkání Vondroušová. „Říkala jsem si, že to je zrádné, ale řekla jsem si, že do toho půjdu, protože na trávě se může stát cokoli. Pak se to začalo obracet, dobře jsem podávala a jsem ráda, že to takhle vyšlo.“

Po hladce ztracené první sadě a dramatickém průběhu druhého setu začala Vondroušová svou soupeřku výrazněji přehrávat. Ucítila šanci a dokázala ji chytnout za pačesy. „Chtěla jsem se o to poprat. Na trávě to je zrádné, jeden brejk zpátky a celé se to může otočit,“ upozornila česká hráčka. „Je důležité se celý zápas soustředit na každý míč, jeden dva míče člověk zaváhá a může to být naopak. Chtěla jsem být soustředěná a rvát se o každý fiftýn.“

Vítězství nad Kontaveitovou je o to cennější, že Vondroušová po vcelku úspěšném Roland Garros, kde dokráčela do osmifinále, neměla vůbec snadný přechod na travnaté kurty.

„Měla jsem na dvou turnajích docela těžké losy. Moc jsem toho nenahrála, i když jsem měla nějaké debly,“ vzpomínala Vondroušová. „Tréninky byly docela dobré, ale přijde mi, že se na trávě nehýbu dobře jako na ostatních površích. Dnes mi přišlo, že se to zlepšilo,“ měla radost.

Semifinalistka wimbledonské juniorky tak konečně zlomila prokletí All England Clubu. „Od semifinále v juniorce se mi tady nedařilo. Nemyslím si, že to na trávě byly špatné zápasy, ale člověk se musí trochu najít, musí vědět, co zahrát, a být klidný. Občas to skočí, občas ne. A hlavně mám styl spíš antukový, ne travařský. Bojovala jsem s tím.“

Pro letošní Wimbledon Vondroušová zvolila trochu netradičně hned trojboj. Vedle singlu, kde ji v druhém kole čeká domácí Emma Raducanuová, vstoupí také do hlavních soutěží ve čtyřhře a mixu.

„Domluvila jsem se s Terkou Martincovou na debla, že si zahrajeme, protože je teď ve stovce. A asi před třemi dny mi psal Roman (Jebavý), že se dostal na poslední chvíli do debla a že se napíšeme do mixu,“ vysvětlovala, jak se ocitla hned ve třech wimbledonských turnajích.

„Na trávě jsem toho neodehrála tolik. Říkala jsem si, že je to fajn. Kdyby bylo moc zápasů, dá se s tím hýbat nebo tak. Ale když to jde, tak jsem to chtěla využít. Navíc mix jsem ještě nehrála, tak si ho aspoň zkusím,“ dodala.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) – Anett Kontaveitová (EST, 25.) 2:6, 6:4, 6:2