A zase ten covid! Životní turnaj Veselého se v příštím roce neuskuteční

- Filip Lefenda

Auckland. Místo, kde si v roce 2015 došel Jiří Veselý pro svůj první z dosavadních dvou titulů z okruhu ATP. Na Nový Zéland se ale nejen nejlepší Čech současnosti dlouho nevrátí. Organizátoři tento týden s půlročním předstihem uvedli, že se akce kvůli opatřením proti šíření koronaviru už podruhé za sebou neuskuteční.

Turnaj v Aucklandu býval v minulosti jednou z tradičních generálek před grandslamovým Australian Open, a to pro muže i ženy. Už nyní je však jasné, že se na Novém Zélandu zkraje příští tenisové sezony opět hrát nebude.

„Jsme neskutečně zklamaní, že se ASB Classic do kalendáře ještě nevrátí. Kvůli současným imigračním a karanténním požadavkům to není proveditelné,“ vysvětlil turnajový ředitel Simon Vannini.

Nový Zéland patří k zemím s nejpřísnějšími cestovními opatřeními. Pro vstup do země je nutno absolvovat povinnou dvoutýdenní karanténu. Ze stejného důvodu došlo na začátku letošního roku i ke zrušení některých turnajů v Austrálii.

Úřadujícími šampiony tak minimálně na další rok a půl zůstanou Ugo Humbert z Francie a Serena Williamsová ze Spojených států. Výtečné vzpomínky má na novozélandskou dvěstěpadesátku rovněž Jiří Veselý, který zde v roce 2015 získal svůj premiérový titul z elitního okruhu, pro který si došel senzačně z kvalifikace. Čech tehdy prošel celým turnajem se ztrátou jediného setu a v souboji o trofej povolil Adrianu Mannarinovi z Francie pouhých pět her (6:3, 6:2).