Martincová působí rebelsky, ale tradice uctívá. Wimbledon je kouzelný, líčí po první výhře

- Marek Bartošík

Další turnaj, další splněný cíl. Tereza Martincová prožívá v posledních měsících nádherné období – v dubnu se posunula do Top 100 žebříčku WTA, na nedávném Roland Garros poprvé postoupila do druhého kola grandslamu a teď si připsala premiérové vítězství i na Wimbledonu. „Je to skvělý pocit, přála bych ho zažít každému tenistovi. Wimbledon je fakt specifický,“ hlásila na tiskovce spokojená Martincová po výhře nad favorizovanou Američankou Alison Riskeovou.

Je poněkud paradoxní, že rebelsky vyhlížející Tereza Martincová, libující si ve značném počtu tetování, patří mezi největší obdivovatelky posvátného a tradicemi obklopeného Wimbledonu.

I sama česká tenistka, která v prvním kole travnatého grandslamu skolila nasazenou osmadvacítku Alison Riskeovou (6:2, 4:6, 6:1), po postupu s nadsázkou okomentovala svůj zevnějšek. Především její tvořící se rozsáhlé tetování na levé ruce, zvané „rukáv“, totiž ostře kontrastuje s čistě bílým tenisovým outfitem, nádherným zeleným pažitem a pečlivě upraveným areálem All England Clubu.

„Líbí se mi, jak je tímhle Wimbledon specifický. Díky tomu je ten turnaj kouzelný,“ zmínila se Martincová. „Třeba vizáží jsem rebelka, působím tak na lidi, ale úctu mám. Říkala jsem si, jestli můžu hrát s tou potetovanou rukou, protože je to dost tmavé. Říkala jsem si, aby to nechtěli překrýt,“ usmívala se Češka, jejíž tetování stále není dokončené.

„Bude mi to pokračovat na rameno. Jsem nadšenec, ale nebudu celá potetovaná. Sama chci ale začít trošku tetovat, pokud to bude vypadat nějak normálně,“ prozradila 87. hráčka rankingu WTA.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tereza Martincova_official (@terezamartinec)

Ale pozor! Martincová se nevymyká jen svou vizáží. Během letošní travnaté sezóny totiž sbírá skvělé výsledky – na akcích WTA v Nottinghamu a Birminghamu dokráčela do čtvrtfinále, na Wimbledonu se poprvé dostala do druhé rundy. Její aktuální letošní bilance z travnatého povrchu činí sedm výher a dvě porážky.

„Trávu jsem měla vždy ráda, i když začátky nebyly výsledkově dobré. Věřila jsem, že na ní můžu hrát dobře,“ komentovala tenistka, pro niž byla velkým zlomem zvládnutá kvalifikace na Wimbledonu 2019.

A přestože od té doby na zeleném pažitu kvůli koronavirové pandemii skoro dva roky nehrála, návrat na specifický podklad zkraje června pro ni nepředstavoval problém. „Už v prvním zápase v Nottinghamu jsem se cítila slušně. Na trávě jsem toho odehrála před Wimbledonem poměrně dost, za což jsem ráda,“ pochvalovala si šestadvacetiletá Češka.

Martincová bude chtít potvrdit velmi dobrou formu ve druhém kole, kde na ni čeká Argentinka Nadia Podoroská (39. v žebříčku WTA). Senzační semifinalistka loňského Roland Garros má s travnatým povrchem o poznání menší zkušenosti, když vyhlíží teprve svůj šestý kariérní start na zeleném pažitu.

Nicméně čtyřiadvacetiletá Podoroská minulý týden v Bad Homburgu ukázala, že umí potrápit třeba i dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou, s níž padla 3:6 a 6:7(10). Nyní ji namísto české lvice čeká rebelka Martincová, která v důležitém klání zabojuje o svůj premiérový postup do třetího kola na grandslamovém turnaji.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (87.) – Alison Riskeová (USA, 29.) 6:2, 4:6, 6:1