Čtyři dvojchyby v gemu, odvrácený setbol. Plíšková ve Wimbledonu přerušila sérii porážek

- Radek Štohl, Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Karolína Plíšková (13.) si poosmé v kariéře zahraje druhé kolo Wimbledonu. Dvojnásobná osmifinalistka turnaje v úvodním zápase na turnaji porazila Slovinku Tamara Zidanšekovou (47.) 7:5 a 6:4, přičemž v prvním setu dohnala manko 2:5. „Poslední dobou nemám úplně nejlepší začátky, možná to je nervozitou. Ve druhém setu už mi přišlo, že mám navrch a můžu si vybírat, co zahrát,“ těšilo Plíškovou.

Předloni se Karolína Plíšková s Wimbledonem loučila po fantastické osmifinálové bitvě s Karolínou Muchovou, se kterou nakonec po třech hodinách a sedmnácti minutách padla 6:4, 5:7, 11:13. O dva roky později na travnatém povrchu zahájila vítězně.

Vstup do zápasu však pro devětadvacetiletou tenistku nebyl vůbec podařený. Hned při svém úvodním servisu vytvořila čtyři dvojchyby, třetí z nich se za shody dostavila po chybě nohou po druhém servisu. Češka tak relativně rychle prohrávala 0:3, za stavu 1:4 navíc musela odvracet brejkbol.

Bývalá světová jednička byla v deváté hře míček od ztráty první sady, setbol Slovinky ale zažehnala. V posledních třech gemech setu přišla o pouhé dva fiftýny, po necelé tři čtvrtě hodině hry vedla 1:0 na sety.

Plíšková ve druhé hře druhé sady nabídla protihráčce dva brejkboly, v obou případech ale udržela pevné nervy, aby v pátém gemu sama potřetí v zápase uspěla na returnu. Vzápětí počtvrté v utkání odvrátila brejkbol, zbytek sady už neměla problém dopodávat.

„Servis byl kromě prvního gemu super, podržel mě v důležitých okamžicích. Cítila jsem, že mám tlak z úderů. Když budu takhle hrát dál, budu spokojená,“ řekla na tiskové konferenci Plíšková.

Ve druhém kole Wimbledonu se česká tenistka střetne s Chorvatkou Donnou Vekičovou (49.), kterou porazila ve čtyřech z pěti vzájemných zápasů. Poslední utkání se datuje k úvodnímu kolu letošního French Open, kde Plíšková zvítězila 7:5 a 6:4. Zatím ani jednou se Češka s Chorvatkou nestřetly na travnatém povrchu.

„Měla jsem s ní hrát už v Eastbourne, odkud se odhlásila. Na trávě to s ní bude těžší než na antuce, i když Paříž byla taky rychlá. Ona do toho po operaci kolena mega střílí. Na antuce se dá něco vybrat, na trávě je to těžší. Ale zase na ní víc píše servis, takže je k poražení. Čekám určitě dobrý zápas,“ uzavřela Plíšková.

Grandslam

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (13.) – Tamara Zidanšeková (SLO, 47.) 7:5, 6:4