První kolo (opět) splněno. Na Wimbledonu vždy najdu svoji hru a zbraně, libuje si Veselý

- Marek Bartošík

Sedmý start v hlavní soutěži Wimbledonu, sedmý postup do druhého kola. Jiří Veselý potvrdil v duelu proti Yannicku Hanfmannovi svou stoprocentní bilanci při zahájení mise v All England Clubu, který je pro něj každoročně klíčovou a často také velmi úspěšnou zastávkou. Český tenista si na travnatém grandslamu zahrál v přechozích letech už dvakrát osmifinále a dvakrát třetí kolo. „Wimbledon je specifický, dokázal jsem tady vždy najít svoji hru, zbraně a přednosti,“ líčil na tiskové konferenci Veselý.

Nabídnutý brejkbol? V žádném případě! Jiří Veselý vstoupil do letošního Wimbledonu výborným představením na servisu, když svému německému vyzyvateli Yannicku Hanfmannovi nedal ani jednu šanci k prolomení podání a zvítězil 6:1, 7:5 a 7:6(5).

„Začal jsem velice dobře, byl jsem solidní. Koncovky druhého a třetího setu byly vyrovnané, rozhodovaly maličkosti, ale udržel jsem víc nervy a on vždy pomohl nějakou lehkou chybou. Získal jsem rozhodující body a jsem rád, že jsem to zvládl ve třech setech,“ vrátil se k vydařenému utkání Veselý.

Sedmadvacetiletý tenista si atmosféru posvátného All England Clubu nemůže vynachválit, vždyť v něm zaznamenal už své třinácté turnajové vítězství. „Mám tady výborné vzpomínky. Vždy jsem prošel prvním kolem a několikrát jsem byl ve druhém týdnu. Těší mě, že i v téhle době, kdy se mi nedařilo, jsem dokázal najít cestu a vyhrát první kolo, které je důležité,“ hlásil Veselý.

Český reprezentant má za sebou turbulentní období i s ohledem na hodně divoké střídání povrchů. Zkraje června si ve Stuttgartu zahrál kvůli špatnému počasí na tvrdém povrchu místo na trávě, poté absolvoval antukový challenger v Prostějově, aby se následně vydal na travnatý turnaj na Mallorce.

„Zklamalo mě, že se ve Stuttgartu nehrálo na trávě. Doufal jsem, že se na trávě chytnu, ale nakonec se hrálo na hardu. Všechno to bylo rozházené,“ analyzoval 72. tenista žebříčku ATP, jenž se dočkal tenisu na zeleném pažitu až minulý týden. „Dva zápasy na Mallorce mi pomohly k tomu, abych tady dokázal hrát dobrý tenis. Od prvního míče jsem se cítil dobře,“ pochvaloval si Veselý.

Ve druhém kole Wimbledonu na něj čeká devětadvacetiletý Maďar Márton Fucsovics (48.), tedy přemožitel italského teenagera Jannika Sinnera (23.) z úvodní rundy.

„Hráli jsme spolu v Prostějově, známe se z juniorů. Vyhrál juniorku Wimbledonu, trávu má rád odjakživa. Nicméně je pro mě lepší než Sinner – to je střelec. Osobně mám radši hráče, kteří trošku dají čop a podrží míč ve hře. Pak mám prostor, abych mohl něco vytvořit,“ poznamenal k nadcházejícímu měření sil Veselý.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (72.) – Yannick Hanfmann (GER, 99.) 6:1, 7:5, 7:6(5)