Otazníky nad olympiádou. Federer se o Tokiu rozhodne po Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Dlouho se zdálo, že je to prakticky jistá věc. Nyní však Roger Federer přiznává, že o své účasti na olympijských hrách v Tokiu ještě není rozhodnut. Podle nejnovějších informací, které poskytl v sobotu ve Wimbledonu, se o absolvování či vynechání olympiády rozhodne až po turnaji v All England Clubu.

Ačkoliv olympijské hry patřily do plánů Federera od chvíle, kdy se rozhodlo o jejich loňském odkladu na tento rok, nyní si legendární Švýcar není jistý, zda do Tokia odcestuje. Rozhodne prý to, v jaké formě se představí na Wimbledonu.

„Pokud budu hrát hodně dobře, nebo naopak hodně špatně, bude to mít podle mě dopad na celé mé léto,“ překvapil Federer. „Pořád cítím, že na olympijské hry pojedu. Rád bych odehrál co nejvíc turnajů, co je možné. Ale rozhodli jsme se, že si jako tým sedneme po Wimbledonu a až pak zvolíme cestu, kterou se vydáme.“

Olympijské hry v Tokiu odstartují 23. července, necelé dva týdny po skončení Wimbledonu. Až tehdy tedy padne rozhodnutí, zda Federer zkusí své štěstí pod pěti kruhy, či raději bude trénovat a připravovat se na americkou šňůru.

Rozpaky, které devětatřicetiletý tenista ohledně účasti na olympiádě cítí, plynou z jeho nepřesvědčivých výkonů. V probíhající sezoně vypadl ve čtvrtfinále v Dauhá a osmifinále v Ženevě. Posléze zvládl sice tři zápasy na Roland Garros, ale kvůli přípravě na travnatou sezonu se před osmifinálovým zápasem odhlásil.

Jeho představení na oblíbené trávě v německém Halle posléze dopadlo neslavně. Vypadl totiž hned ve druhém kole na raketě Kanaďana Felixe Augera Aliassimeho.

Pokud by se mu nevyvedl ani Wimbledon, musel by se zaměřit na důkladnou přípravu před dalšími klíčovými turnaji sezony. A v takovém případě by nejspíš obětoval svůj sen, kterým je zisk další olympijské medaile.