Cítí tíhu okamžiku. Djokovič se touží zapsat do historie tenisu

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič se letos může zapsat do historie tenisu. Touha dosáhnout milníku, který před ním dokázali pouze dva muži, je ohromná. Ostatně to přiznává i sám Djokovič. Řeč je přitom o jedinečném kalendářním grandslamu. „Dal jsem si docela dobrou šanci, abych to dokázal,“ přiznal Srb.

Kalendářního grandslamu v historii tenisu dosáhli mezi muži doposud jen Don Budge a Rod Laver. Mezi ženami se to podařilo Maureen Connollyové, Margaret Courtové a Steffi Grafové. Výčet úspěšných je vskutku malý, a není divu. Získat všechny čtyři grandslamové tituly během jedné sezony je něčím, co zkrátka nedokáže jen tak někdo.

Pětijmenný seznam by letos mohl rozšířit Novak Djokovič, čtyřiatřicetiletý Srb a držitel 19 grandslamových trofejí. „Vítězstvím na Australian Open a Roland Garros jsem si dal docela dobrou šanci, abych to dokázal,“ uvedl v dějišti Wimbledonu, který v posledních dvou letech sám opanoval a celkově je vítězem pěti turnajů v All England Clubu.

„Ještě je ale dlouhá cesta k tomu, abych dosáhl tohoto super úspěchu,“ upozornil. „Pokusím se o to, to bezpochyb. Teď mě čeká Wimbledon a doufám, že opět uchopím do svých rukou trofej.“

Pokud by se mu povedlo potřetí v řadě vyhrát Wimbledon, kromě dalšího přiblížení se k zisku kalendářního grandslamu, vyrovnal by rovněž rekord v počtu grandslamových titulů. S počtem 20 trofejí jsou na čele žebříčku Roger Federer a Rafael Nadal.

Djokovič cítí tíhu okamžiku, který jej může nasměrovat nejen k vyrovnání legend, ale rovněž k zápisu mezi nesmrtelné. Před začátkem jednoho z nejslavnějších turnajů světa si ovšem věří. „Doufám, že dokážu svou sérii udržet. Na trávě se cítím dobře a myslím, že jsem svou hru na tomto povrchu během let hodně zlepšil,“ podotkl.

„Každý grandslam je pro hráče jako Mount Everest. Je to dvoutýdenní událost se 128 tenisty na tři vítězné sady. Může se  stát tolik věcí, na kurtu i mimo něj, takže je tu také spousta tlaku,“ pokračoval Djokovič.

„Ale rozhodně si jdu pro wimbledonský titul, také pro titul z US Open a každého dalšího turnaje a grandslamu, který budu hrát. Vždy mám od sebe jen ty nejvyšší ambice a očekávání, ale snažím se zůstat hlavně v přítomnosti,“ pravil srbský hráč. „Vím, že udělám všechno správně, pokud nastavím dobře svou mysl, tělo i duši. Pak jsem schopný porazit kohokoliv na jakémkoliv povrchu,“ dodal.

Kromě kalendářního grandslamu a nového rekordu v počtu grandslamových titulů má Djokovič ještě i další šanci na zápis do dějin bílého sportu. Tím je slavný Golden Slam, který v historii získala jen Steffi Grafová.

Golden Slam je ještě ultimátnější milník, jehož může tenista docílit. Dosáhne ho v případě, že během jedné sezony získá všechny grandslamové tituly a také vybojuje zlato na olympijských hrách. A i toho může Djokovič letos dosáhnout...