Účast na Wimbledonu? Je to velká motivace, hlavní klub je za odměnu, ví Smitková

- Marek Bartošík

Zatím by to šlo! Tereza Smitková zapsala v letošní wimbledonské kvalifikaci druhé vítězství, a dělí ji tak pouze jediný úspěch od účasti v hlavní soutěži slavného travnatého grandslamu! Šestadvacetiletá Smitková má na All England Club, kde se koná hlavní fáze Wimbledonu, nádherné vzpomínky, jelikož tam v roce 2014 dokráčela jako kvalifikantka až do osmifinále. „Je to určitě velká motivace, kdo by tam nechtěl být,“ hlásila Tenisovému světu po postupu do závěrečného kola kvalifikace, hrané ve skromnějším areálu v Roehamptonu.

Ani jediný brejkbol nenabídla Tereza Smitková v duelu druhého kola wimbledonské kvalifikace Rakušance Barbaře Haasové, kterou porazila 7:6(6) a 6:3. Žádná pohodová procházka to ale nebyla, vždyť Smitková čelila v tiebreaku prvního setu za stavu 4:6 hned dvěma setbolům.

„Nebylo to moc příjemné. Soupeřka dobře dohrála dlouhou výměnu, a tak mi odskočila o minibrejk. Potom jsem dostala šanci jít při jejím servisu do výměny, zatlačila jsem ji a ona udělala chybu. Musela jsem si pro to víc jít, musela jsem se víc odvážit,“ vrátila se ke klíčové části zápasu šestadvacetiletá Smitková.

Jak jste spokojená s dnešním duelem a postupem do finále kvalifikace?
Mám velkou radost. Cítila jsem se docela dobře, už bylo znát, že mám letos aspoň jeden odehraný zápas na trávě. Bylo to ale těžké, soupeřka hrála solidně odzadu, taky dobře podávala. V prvním setu mi moc nechodil první servis, takže jsem musela hrát hodně výměn, což jí samozřejmě vyhovovalo. Ve druhém setu už se můj servis zlepšil.

Včera jste se zmínila, že vaše bolavé rameno dostává kvůli nepravidelným odskokům na trávě pořádně zabrat. Jak zvládalo početné výměny proti Haasové?
Dnes nebylo ani moc rozbolavělé, takže v pohodě. Pomohlo mi, že jsme tentokrát nehrály tři sety.

Předpokládám, že motivace do posledního kola kvalifikace vám nechybí. Ve hře je účast v hlavní soutěži Wimbledonu v nádherném All England Clubu…
Je to určitě velká motivace, kdo by tam nechtěl být… Když zvládnete tady v Roehamptonu kvalifikaci, pak je hlavní klub za odměnu. Ráda bych se tam dostala.

V cestě vám stojí devatenáctiletá Číňanka Sin-jü Wang, jíž nyní patří 144. místo v žebříčku WTA. Minulý týden se probojovala do čtvrtfinále většího travnatého turnaje ITF v Nottinghamu. Víte o své soupeřce aspoň něco?
Zrovna dnes jsem s ní měla rozehrávku. Tráva by jí mohla sedět, hraje spíš naťukávané, zaklekávané údery, takže míčky se mi budou rychle vracet. A víc uvidím podle vývoje zápasu.

Finále wimbledonské kvalifikace jste si už vyzkoušela v roce 2014, tehdy jste proti Američance Madison Brengleové zvítězila 6:3, 3:6 a 6:1. Vybavíte si ještě, jakou atmosféru má přímý souboj o místenku v All England Clubu?
Asi hodně nervózní. (usmívá se) Je škoda, že tady nejsou diváci, bylo by to příjemnější. A divím se, jak se mi to tehdy povedlo. Šla jsem do třetího setu a tam jsem si to v naprostém klidu uhrála. Doufám, že budu v klidu i zítra. Půjdu do toho s čistou hlavou.

Před sedmi lety na vaši památnou jízdu do osmifinále Wimbledonu dohlížel trenér Jaroslav Machovský. Kdo vás doprovází letos?
Jsem tady jenom s přítelem, vzala jsem ho na obhlídku. (usmívá se) Doufám, že mu aspoň ukážu hlavní klub.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
2. kolo kvalifikace žen
Barbara Haasová (AUT, 157.) – TEREZA SMITKOVÁ (487.) 6:7(6), 3:6