Přílišné puntičkářství? Rozhodčí nechtěla hráčku pustit k zápasu kvůli čapce

- Jan Vojkůvka

Vrchol letošní travnaté sezony ve Wimbledonu ještě nezačal a už má za sebou první trochu kontroverznější situaci. Nechtěnou hrdinkou byla Nizozemka Indy de Vroomeová, kterou rozhodčí nechtěla pustit k zápasu prvního kola kvalifikace kvůli oblečení, konkrétně pak její čapce, která byla na vnitřní straně až příliš tmavá.

Wimbledon má hodně přísný tzv. dress code. Hráči musí nastupovat v bílém oblečení včetně doplňků a povolena jsou jen malá loga výrobců šatstva, nic víc. Netýká se to ovšem jen vnější části oblečení a doplňků, což byl případ i De Vroomeové.

Před zápasem prvního kola s Viktorií Kužmovou, kterou nakonec porazila ve dvou setech, ji rozhodčí nechtěla pustit k zápasu dříve, než odloží (případně vymění) svou čapku. Vnitřní strana totiž byla podle jejího názoru příliš tmavá.

„Rozhodčí mi řekla, že vnitřní část mé čapky není dostatečně bílá,“ svěřila se De Vroomeová na Instagramu. Spustila tím vlnu kritiky na wimbledonská pravidla, která jsou podle některých uživatelů sociálních sítí hloupým vtipem.

De Vroomeová, která následně ve druhém kole kvalifikace prohrála s Ruskou Kalinskou, svým úborem porušila pravidlo 7. tzv. dress codu Wimbledonu. „Čepice (včetně vnitřní strany), čelenky, šátky, potítka a ponožky musí být kompletně bílé s výjimkou jediného barevného lemování ne širšího než jeden centimetr,“ zní zmíněné 7. pravidlo.

Možná až přílišné puntičkářství ovšem není ve Wimbledonu nic nového. V roce 2015 porušila toto pravidlo Eugenie Bouchardová svou černou sportovní podprsenkou, kterou musela vyměnit, a o dva roky později si zase musela Venus Williamsová vyměnit růžovou podprsenku.

V roce 2013 zase bylo Rogeru Federerovi sděleno, aby nenastupoval v botách se zářivě oranžovými podrážkami.