Už jsem ani nemyslela, že zápas otočím, přiznala Smitková. V čem spočíval problém s kurtem?

- Marek Bartošík

Tereza Smitková má za sebou vítězný návrat na travnatý povrch, když v úvodním kole kvalifikace Wimbledonu udolala Rumunku Jaqueline Cristianovou. Šestadvacetiletá Češka se dnes v areálu v Roehamptonu musela vypořádat nejen s houževnatou soupeřkou, ale i se zvláštností kurtu číslo 16, na němž se vyskytlo jedno velmi měkké místo. V rozhovoru pro Tenisový svět se rozpovídala také o svém vydařeném obratu, o tlaku s ohledem na chráněný žebříček a také o své další soupeřce Barbaře Haasové.

Když Tereza Smitková prohrávala 5:7, 2:4 a 30:40 při svém podání, její šance na postup do druhé rundy wimbledonské kvalifikace byly prakticky nulové. Česká bojovnice se ale tváří v tvář porážce vyburcovala k parádnímu comebacku, a tak nakonec mohla slavit vítězství 5:7, 7:6(1) a 6:2 nad členkou elitní dvoustovky Jaqueline Cristianovou.

Jaký dojem máte ze zápasu proti Rumunce Cristianové?
Byl pro mě těžký, protože jsem letos neměla žádný odehraný zápas na trávě. Hra na ní je hodně specifická. Nějak jsem to ale zvládla.

Poslední start na trávě jste si připsala koncem června 2019 právě ve wimbledonské kvalifikaci. Jak se vám po dlouhé době podařilo znovu navyknout na specifický podklad?
Ze začátku mě držel v kontaktu se soupeřkou spíš servis, ve výměnách jsem se necítila moc dobře, docela rychle jsem kazila. Ke konci druhého setu se to přehouplo na mou stranu, ve výměnách už jsem zvládla víc tlačit.

Ve druhém setu jste čelila kritickému stavu 2:4 a 30:40. Co jste v tu chvíli měla v mysli?
Upřímně už jsem si nemyslela, že to otočím. Říkala jsem si, že se pokusím držet v kontaktu a že třeba přijde její zaváhání. A něco takového se i stalo. Dnes se mi moc nedařilo servírovat z jedné strany, kde jsem byla chvílemi proti větru. Tam jsem právě ztratila servisy.

Nakolik bylo znát, že už jste odehrála desítky zápasů na travnatém povrchu, kdežto vaše protivnice pouze tři?
Myslím, že když jsem se rozehrála, tak už to znát bylo. A ona ke konci trochu odpadla i fyzicky, poslední dva tři gemy bylo vidět, že je pro ni náročné na trávě běhat.

A co vaše kondička po více než dvouhodinové bitvě?
Zatím je to v pohodě, zítra to bude asi cítit víc. (usmívá se)

Hned zkraje utkání jste reklamovala kvalitu povrchu u základní čáry. Po ošetření od pořadatelů vznikl na kurtu takový bílý flek. Můžete zmíněnou událost popsat?
Po servisu ve třetím gemu jsem couvala, a jak jsem zabrala nohou, cítila jsem, že jsem stoupla do měkkého. Podjela mi noha a vznikla tam díra. Ze začátku nevěděli, co s ní, potom ji zasypali nejspíš pilinami. Přišlo mi zvláštní mít pod sebou takový flek, ale pak už jsem to ani nevnímala.

Ve wimbledonské kvalifikaci startujete popáté v kariéře. Jak jste prožívala letošní návrat na turnaj, kde jste v roce 2014 senzačně dokráčela až do osmifinále?
Návrat pro mě byl psychicky náročnější. Brala jsem si chráněný žebříček a trochu na mě viselo, že se mi tady dařilo a že když jsem si ten žebříček vzala, tak bych měla něco uhrát. Na druhou stranu jsem se sem moc těšilo, protože mám tento turnaj ráda.

Jak často vzpomínáte na památný ročník 2014?
Vzpomínám na něj často, když se potkávám s trenérem, se kterým jsem tady byla (Smitkovou tehdy trénoval Jaroslav Machovský, pozn. red.). Jsou to moc pěkné vzpomínky. Je hezké mít něco takového v paměti.

Další přiblížení vysněné účasti v hlavní soutěži si můžete vysloužit v zítřejším klání proti Rakušance Barbaře Haasové, kterou jste v předloňské kvalifikaci Wimbledonu přehrála ve třech setech. Soupeřku tedy evidentně znáte…
Barbara je hodně bojovná, nenechává ani míč zadarmo. Na trávě hraje docela dobře, což bych úplně nečekala, protože má spíš ráda antuku. Čekám těžký zápas, který bude zase o příležitostech a dobrém servisu. Snad dopadne vítězně.

Wimbledon (GBR, 35 016 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace žen
TEREZA SMITKOVÁ (487.) – Jaqueline Cristianová (ROU, 153.) 5:7, 7:6(1), 6:2