Češky v modrém! V čem nastoupí při slavnostním olympijském zahájení?

- Michal Hladký

Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková. Pětice českých tenistek zamíří na olympijský turnaj do Tokia, kde se v rámci slavnostního zahájení představí ve stylové kolekci, která spojuje českou a japonskou kulturu.

Kolekci ve spolupráci se společností Alpine Pro vymyslela ilustrátorka a módní návrhářka Zuzana Osako. Ta využila při tvorbě českého kroje tradiční techniku modrotisku. „Podle několika zdrojů přišel do České republiky právě z Japonska a je tam stále oblíbenou barvířskou technikou,“ zmínila se pro web Českého olympijského týmu.

Faktorů, které kolekci propojují se zemí vycházejícího slunce, je ovšem více. Osako se inspirovala nástupovou kolekcí z roku 1964, kdy se Češi (respektive Čechoslováci) v Japonsku taktéž prezentovali v kompletu s modrou horní částí a bílou spodní částí.

Češky oblečou při zahájení modrou jupku, muži zase vestu stejné barvy a bílou košili. Dále si nejde nevšimnout doplňků, kterými jsou vějíře a ručně upletené tašky z lýka. 

Během léta panuje v Tokiu nesmírně vlhké a horké klima, na což Osako musela myslet. „Z tohoto důvodu jsme místo saka zvolili vestu přes bílou košili s dlouhým rukávem, která je ušitá z velmi jemné bavlny. Děvčata mají pod jupkou ramínkové šaty,“ uvedla.

Představení kolekce dnes proběhlo v Japonské zahradě Botanické zahrady v Praze. Hlavními modely byli plavci Barbora Seemanová a Jan Micka.


Galerie