Kvůli vyčerpání spal, kde se dalo. Pak Kolář zazářil v kvalifikaci Wimbledonu

- Marek Bartošík

Dokonalý start do wimbledonské kvalifikace má za sebou Zdeněk Kolář, který ztratil pouhé tři hry proti Slovákovi Martinu Kližanovi. Čtyřiadvacetiletý český tenista přitom do Anglie přicestoval unavený po náročném prostějovském challengeru, kde ještě v pátek odehrál semifinále dvouhry a finále čtyřhry. Velmi mu tak pomohlo, že se v pondělí kvůli dešti nehrálo. „Po Prostějově jsme přijeli domů a hned jsem musel v jednu v noci vstávat, abychom jeli na letiště do Prahy. Chyběla mi celá noc. Spal jsem, kde se dalo,“ vyprávěl Tenisovému světu šťastný postupující.

Zdeněk Kolář dnes nastoupil k teprve čtvrtému utkání na travnatém povrchu ve své profesionální kariéře, na jeho výkonu to ale nijak znát nebylo. Tenista z Bystřice nad Pernštejnem vyprovodil za pouhých 57 minut z kurtu v areálu v Roehamptonu zkušeného Martina Kližana po setech 6:1 a 6:2.

„Jsem moc spokojený, zápas se mi velice povedl. Už od začátku jsem výborně returnoval, Martinovi jsem nedával moc šancí ani při svém podání,“ hodnotil Kolář, který svému soupeři nenabídl ani jeden brejkbol.

Kolář si v česko-slovenském derby zapsal do statistik hned 23 vítězných úderů a pouze 11 nevynucených chyb. Nabízí se tedy hodnocení, že právě tento duel byl zatím jeho nejlepším na zeleném pažitu. A to navzdory dvouleté pauze od specifického povrchu.

„Určitě to byl nejlepší z těch čtyř zápasů,“ měl jasno Kolář. „Samozřejmě jsem nevěděl, co od sebe čekat. Přijel jsem v sobotu, tréninků moc nebylo. Včera pršelo, takže jsem si zahrál jenom chvíli. A navíc tréninkové kurty jsou jiné než ty zápasové. Zápasové kurty jsou o hodně pomalejší a míčky tam skáčou výš. Jsem příjemně překvapen, jak jsem to zvládl.“

Aktuálně 221. hráč žebříčku ATP se do Londýna přesunul po účasti na velkém challengeru v Prostějově, kde letos odehrál celkem osm mačů, z toho čtyři ve dvouhře.

„Po Prostějově jsme přijeli domů a hned jsem musel v jednu v noci vstávat, abychom jeli na letiště do Prahy. Chyběla mi celá noc. Spal jsem, kde se dalo – v autobuse, v autě… Byl jsem rád, že včera pršelo, takže jsem měl o den více odpočinku. S Lukášem (Rosolem) jsme si tady venku zahráli asi dvacet minut na betonu. A dnes už jsem se cítil plný síly,“ líčil ve formě hrající Kolář.

Druhým soupeřem českého reprezentanta ve wimbledonské kvalifikaci bude Srb Nikola Milojevič (146.), který porazil Slováka Lukáše Lacka (186.) dvakrát 6:4. „Nikola je velmi kvalitní hráč, na trávě bude určitě taky nebezpečný,“ vyhlíží další výzvu Kolář, jenž zaútočí na svůj premiérový postup do finále wimbledonské kvalifikace.

Wimbledon (muži, GBR, 17 066 000 GBP, tráva)
1. kolo kvalifikace
Martin Kližan (SVK, 203.) – ZDENĚK KOLÁŘ (221.) 1:6, 2:6