Poslední den v Austrálii, hlásí rebel Kyrgios. Bude na Wimbledonu postrachem favoritů?

- Marek Bartošík

Nick Kyrgios konečně rozluštil tajenku ohledně své účasti na letošním Wimbledonu. Čtvrtfinalista turnaje z roku 2014 ohlásil na svém twitterovém účtu, že úterý 22. června je alespoň na nějakou dobu jeho posledním dnem v Austrálii. V přepisu to znamená, že se šestadvacetiletý Kyrgios přece jenom vydá na grandslamový Wimbledon, který bude jeho prvním turnajem od únorového Australian Open.

Tři zápasy na Murray River Open v Melbourne, stejný počet mačů na Australian Open a pak více než čtyři měsíce ani jeden odehraný fiftýn na okruhu ATP. Tak zatím vypadá letošní sezóna Nicka Kyrgiose, jenž vynechal řadu prestižních turnajů, mezi jinými i jeho neoblíbenou antukovou sezónu.

Australský rebel zmeškal také většinu travnaté části sezóny, která je naopak jeho nejoblíbenějším obdobím. Na vině byly potíže s krkem, kvůli nimž nemohl Kyrgios servírovat na sto procent. „Vrátím se, až budu cítit, že můžu na tour konkurovat,“ hlásil zkraje června, když se odhlásil z prestižního travnatého turnaje v Queen’s Clubu.

Hlavní soutěž Wimbledonu začne v pondělí 28. června. Kyrgios se na travnatém grandslamu probojoval v roce 2014 do čtvrtfinále, tehdy dokonce skolil v osmifinále Rafaela Nadala. V letech 2015 a 2016 si v All England Clubu zahrál osmifinále. V dosud posledním konaném ročníku (2019) vypadl ve druhém kole právě s Nadalem.

Zůstává otázkou, nakolik může Kyrgios po tak dlouhé přestávce od turnajů konkurovat nejlepším. Zároveň ale bude jistě zajímavé sledovat, ve které části pavouka se bude nevyzpytatelný Australan nacházet. Jako až 61. tenista žebříčku ATP totiž nefiguruje mezi nasazenými hráči…