Olympiáda hlásí další ztrátu. Do Tokia nepojede ani světová pětka

- Jan Vojkůvka

Že na olympijské hry do Tokia nechce odcestovat, avizoval už před dvěma lety. Roční odklad sportovního svátku jeho názor nakonec sice změnil, jenže nyní je opět všechno jinak. Rakušan Dominic Thiem ve čtvrtek oficiálně oznámil, že do Japonska na konci července nepojede.

Světová pětka se svým prohlášením připojila k Rafaelu Nadalovi, který také bude pod pěti kruhy scházet.

„Mám pro vás smutnou novinku, o kterou se s vámi chci podělit,“ napsal na svém Twitteru. „Po debatě se svým týmem a zanalyzování situace jsem učinil velmi těžké rozhodnutí a odhlásil se z olympiády v Tokiu.“

„Je pro mě, stejně jako pro všechny sportovce, ohromnou ctí reprezentovat svou zemi a být součástí olympijských her, kvůli čemuž bylo toto rozhodnutí o to těžší,“ pokračoval Rakušan. „Nicméně, rok 2021 nezačal tak, jak jsem očekával, a necítím se připraven odehrát v Tokiu svůj nejlepší tenis.“

„Mým cílem je v následujících týdnech velmi tvrdě pracovat, odvést nejlepší možný výkon ve Wimbledonu, stále trénovat, a, doufejme, obhájit svůj titul z US Open,“ nastínil svůj program.

Thiem, který během oblíbené antukové části sezony prohrál třikrát v řadě a od semifinále v Madridu se herně trápil, avizoval už mnohem dříve, že se mu do Tokia odcestovat nechce.

V roce 2019 uvedl, že raději stráví týden v Kitzbühelu, kde měl pro rok 2020 uzavřenou smlouvu. Jenže roční odklad olympijských her nakonec jeho názor změnil a v listopadu loňského roku oznámil, že se do Tokia nakonec vydá.

Jenže průběh aktuální sezony jej přinutil opět své rozhodnutí přehodnotit. A tak, kromě světové trojky Nadala, bude v Tokiu scházet i světová pětka.