Druhé čtvrtfinále v řadě! Martincová zvládla souboj s favorizovanou Ostapenkovou

- Jan Vojkůvka

Skvělou formou na travnatých dvorcích se prezentuje Tereza Martincová. Česká tenistka si po čtvrtfinále v Nottinghamu zahraje mezi nejlepší osmičkou i v Birminghamu, kde ve čtvrtek porazila nasazenou pětku Jelenu Ostapenkovou 7:6(4), 4:6, 6:2.

Martincová si v Birminghamu vyšlápla na turnajovou pětku, která byla před utkáním výraznou papírovou favoritkou. Ta ale na kurtu vůbec nepůsobila suverénním dojmem a po vcelku hladkém vítězství v prvním kole se tentokrát z úspěchu neradovala.

Šestadvacetiletá Martincová si sice prohrála servis hned v prvním gemu, ale rychle otočila na 4:1 a ukázala, že bude pro Ostapenkovou hodně tuhým oříškem. Lotyšce se sice povedlo srovnat na 4:4, ale úvodní sada dospěla až do tiebreaku, ve kterém česká hráčka zvítězila 7:4 a vykročila za postupem.

I ve druhém setu byla dlouho lepší hráčkou Martincová, která se probila do vedení 4:2. V tu chvíli ovšem Ostapenková dokázala najít síly ke vzdoru, získala čtyři hry v řadě a duel ještě zvládla zdramatizovat.

Z úspěchu se ale neradovala příliš dlouho. V rozhodující sadě se při několika nepovedených úderech rozčilovala a ukázala slabinu, které dokázala Martincová využít. Od stavu 1:2, za kterého Češka odvrátila dokonce brejkbol, se jí povedlo vyhrát pět gemů v řadě a postoupit podruhé v řadě do čtvrtfinále.

Česká tenistka, kromě druhého čtvrtfinále během dvou týdnů, zapsala také v Birminghamu už čtvrté vítězství. Uspěla totiž už ve dvoukolové kvalifikace a před Wimbledonem se nachází ve velmi dobré formě.